Den 30 juni 2011 greps de av etiopisk militär och dömdes den 27 december till elva års fängelse.
1 av 5
Den 30 juni 2011 greps de av etiopisk militär och dömdes den 27 december till elva års fängelse. - Foto: SCANPIX
Enligt ny information har Etiopiens regering begärt en utredning om hur svenskarna uppfört sig i fängelset.
2 av 5
Enligt ny information har Etiopiens regering begärt en utredning om hur svenskarna uppfört sig i fängelset. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Just nu befinner sig Johans föräldrar tillsammans med Martins anhöriga på plats i Addis Abeba.
3 av 5
Just nu befinner sig Johans föräldrar tillsammans med Martins anhöriga på plats i Addis Abeba. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
Kjell Persson vill dock ha informationen bekräftad från flera håll ...
4 av 5
Kjell Persson vill dock ha informationen bekräftad från flera håll ... - Foto: Adam Ihse / SCANPIX
... innan han säger något till sonen Johan.
5 av 5
... innan han säger något till sonen Johan. - Foto: Kontinent Agency / SACNPIX

Etiopiensvenskens pappa: "Så mycket snack hela tiden"

Under måndagen kom nyheten att de fängslade Etiopiensvenskarna kan vara ett steg närmare benådning. Men de anhöriga är skeptiska. Till Nyheter24 säger Johans Perssons pappa att man avvaktar med att berätta om beskedet för de fängslade journalisterna tills man har minst två oberoende källor.


Det här har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum.

Den 6 september åtalades Schibbye och Persson. Den 18 oktober inleddes rättegången. Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

ADDIS ABEBA. Etiopiens regering ska ha begärt en utredning av Kalityfängelset om hur Johan Persson och Martin Schibbye uppfört sig under tiden i fångenskap. Något som experterna menar kan vara ett tecken på att en benådning närmar sig.

Uppgifterna kom först från den privatägda etiopiska tidningen Sendek och bekräftades senare för DN av regeringskällor i Addis Abeba.

Men Kjell Persson, Johans pappa, tar nyheten med en nypa salt. När Nyheter24 når honom befinner han sig i Addis Abeba och ska snart få träffa sonen.

Kommer ni att berätta om utredningen när ni träffar Johan?

– Nej, vi vill ha det från en källa till innan. Det är så mycket snack hela tiden.

Reser ner en gång i månaden

Kjell Persson landade i Etiopien i natt efter att ha rest ner tillsammans med Johans mamma och Martins anhöriga.

– Vi har bestämt att vi ska åka ner och träffa dem en gång i månaden. Nu känns det jättebra att vara här.

När ska ni träffa dom?

– Vi kommer att träffa honom i dag och på torsdag, i ungefär en och en halv timme per tillfälle, säger han till Nyheter24.

Enligt pappa Persson förekommer det ständigt en massa rykten om de terrordömda svenskarnas situation. Han förklarar att det gäller att försöka hantera all information och inte hoppas på för mycket.

Är ni mer hårdhudade nu än i början när de först greps?

– Både och. Vi har den information som vi vet finns tillgänglig och som vi kan lita på. Och vi håller oss uppdaterade hela tiden.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!