Enligt William Petzäll hade SDU Riks som strategi att starta upp ungdomsstyrelselser olika kommuner för att få bidrag.
1 av 14
Enligt William Petzäll hade SDU Riks som strategi att starta upp ungdomsstyrelselser olika kommuner för att få bidrag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon valdes som mötessekreterare.
2 av 14
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon valdes som mötessekreterare. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Bidragspengarna skulle sedan gå till SDU Riks. Lokalföreningarna skulle få tillbaka i form av kampanjmaterial inför valet 2010.
3 av 14
Bidragspengarna skulle sedan gå till SDU Riks. Lokalföreningarna skulle få tillbaka i form av kampanjmaterial inför valet 2010. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Sedan 2004 har Helsingborgs stad på felaktiga grunder betalat ut 885 452 kronor till SDU.
4 av 14
Sedan 2004 har Helsingborgs stad på felaktiga grunder betalat ut 885 452 kronor till SDU. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
För att SDU-Helsingborg skulle ha rätt till några pengar krävs att SDU-riks har rätt till statligt bidrag, något de inte har.
5 av 14
För att SDU-Helsingborg skulle ha rätt till några pengar krävs att SDU-riks har rätt till statligt bidrag, något de inte har. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Dåvarande SDU-ordförande Erik Almqvist valdes till mötets ordförande.
6 av 14
Dåvarande SDU-ordförande Erik Almqvist valdes till mötets ordförande. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Trots att partistyrelsen med Björn Söder i spetsen var medvetna om bedrägeriet struntade man att se till att utbetalningarna stoppades.
7 av 14
Trots att partistyrelsen med Björn Söder i spetsen var medvetna om bedrägeriet struntade man att se till att utbetalningarna stoppades. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX
... och Richard Jomshof insatta i bedrägeriet.
8 av 14
... och Richard Jomshof insatta i bedrägeriet. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Helsingborgs stad har medgett att man brustit i kontrollerna och säger att man "omedelbart kommer att stoppa utbetalningarna".
9 av 14
Helsingborgs stad har medgett att man brustit i kontrollerna och säger att man "omedelbart kommer att stoppa utbetalningarna". - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
SD-profilen Christian Westling var även med på mötet i Kristianstad.
10 av 14
SD-profilen Christian Westling var även med på mötet i Kristianstad. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
..."Fredrik Ottesen redogjorde att förbundet för närvarande ligger på ett ekonomiskt underskott och att detta skulle lösas genom att be SD Helsingborg om pengar."
11 av 14
..."Fredrik Ottesen redogjorde att förbundet för närvarande ligger på ett ekonomiskt underskott och att detta skulle lösas genom att be SD Helsingborg om pengar."
Erik Almqvist, Louise Erixon, William Petzäll och Eric Myrin skrev under mötesprotokollet.
12 av 14
Erik Almqvist, Louise Erixon, William Petzäll och Eric Myrin skrev under mötesprotokollet.
Här är mötesprotokollet som avslöjar SDU:s plan. På den femte punkten i dagordningen står det...
13 av 14
Här är mötesprotokollet som avslöjar SDU:s plan. På den femte punkten i dagordningen står det...
Jimmie Åkessons flickvän var med på mötet där man skulle lösa SDU:s ekonomiska kris, som även Björn Söder visste om.
14 av 14
Jimmie Åkessons flickvän var med på mötet där man skulle lösa SDU:s ekonomiska kris, som även Björn Söder visste om. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-toppar på krismöte: "Kräv SD Helsingborg på pengar"

NYHETER24 AVSLÖJAR. SDU:s styrelse - med bland andra Jimmie Åkessons sambo, SD-politikern Louise Erixon - samlade till krismöte för att prata om hur de skulle få in pengar till den tomma kassan. Lösningen? "Be SD Helsingborg om pengar."


SD blåste skattebetalarna på 800 000

På torsdagen avslöjade Nyheter24 att genom att skapa en ungdomsförening som bara existerade på pappret lyckades SD årligen lura Helsingborgs stad på 885 452 kronor av skattebetalarnas pengar.

Från partiledningens sida har partisekreteraren Björn Söder fått veta vad som hänt - utan att se till att utbetalningarna stoppas.

– Det var som fan, det här är ju nästan kriminellt. Det är bedrägeri så det sjunger om det, sa Ulf Bengtsson, kanslidirektör, Helsingborgs stad när Nyheter24 når honom.

HELSINGBORG/KRISTIANSTAD. Den 2 augusti 2009 kallade Sverigedemokratisk Ungdom till ett styrelsemöte om den ekonomiska krisen i ungdomsförbundet. Pengarna var slut och förbundet fick inga statliga bidrag.

Lösningen blev att man skulle sätta press på SD Helsingborg och be dom om de bidrag man visste att de fått från kommunen. Bidrag som Nyheter24 på torsdagen kunde avslöja att de inte har rätt till och som partisekreteraren Björn Söder och SD-toppen Richard Jomshof, enligt flera källor till Nyheter24, kände till. Söder och Jomshof var också aktiva genom att ligga på och pressa SD Helsinborg om att föra över pengarna till SDU Riks.

Närvarande på mötet var bland annat dåvarande SDU-ordförande Erik Almqvist, i dag riksdagsledamot för SD, Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, kassören Fredrik Ottesen, SD-profilen Christian Westling, SD:s pressekreterare Eric Myrin och dåvarande vice SDU-ordförande William Petzäll.

På den femte dagordningspunkten står det: "Fredrik Ottesen redogjorde att förbundet för närvarande ligger på ett ekonomiskt underskott och att detta skulle lösas genom att be SD Helsingborg om pengar."

– Vi ville kalla till ett möte och sätta ner foten. Jag hade ingen uppfattning om hur regelverket för Helsingborg såg ut då. Vårt primära mål var att få pengar från Ungdomsstyrelsen men när vi nekades bidrag kollade vi upp vilka kommuner som man kunde få bidrag från, säger William Petzäll som i dag har hoppat av Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde till Nyheter24 och fortsätter:

– Vår strategi var sedan att starta upp ungdomsorganisationer lokalt. Vi hade noll kronor, alla pengar skulle gå till SDU Riks. Lokalföreningarna skulle sedan få tillbaka sitt i form av kampanjmaterial inför valet 2010.

Visste du då att Björn Söder och Richard Jomshof kände till det här och pressade SD i Helsingborg?

– Jag visste att det var flera högt uppsatta från partistyrelsen som sa till SD Helsingborg på skarpen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!