"Jag kommer att överklaga", sa han till Nyheter24 efter domen.
"Jag kommer att överklaga", sa han till Nyheter24 efter domen.

Petzäll går vidare - överklagar inte domen

Ville koppla in jurist - men lägger ner överklagan.


Riksdagsledamoten William Petzäll, som dömts för ringa narkotikabrott väljer att inte överklaga domen i Varbergs tingsrätt. Detta trots hans uttalanden till Nyheter24 efter att ha dömts till 30 dagsböter à 570 kronor.

– Jag kommer att överklaga domen. Troligtvis i slutet på nästa vecka men först ska jag koppla in en kunnig jurist på det här området, sa William Petzäll till Nyheter24 när han fick domen i mitten av maj.

Då Petzäll valt att inte överklaga inom den utsatta tiden betyder det att domen har fått laga kraft.

Den avhoppade sverigedemokraten greps av polis med substanserna 7-amino-klonazepam, alfa- hydroxy-alprazolam, oxazepam, morfin och etylmorfin i kroppen. Samtliga är klassade som narkotika.

Åtalet ogillades dock i den del det avser preparaten oxazepam och alfahydroxy-alprazolam.

– Det borde ogillas på fler åtalspunkter, sa Petzäll tidigare.

- Bland annat den där det gäller tramadol och iktorivil. Även om jag inte hade just iktorivil på recept så anser jag som jag sagt tidigare att veckan innan jag kom in på programet på beroendekliniken så uppmuntrade läkare mig att ta det. Man kan inte bara sluta tvärt med de preparaten utan de kan innebära krampanfall och i värsta fall döden, säger William Petzäll.

"Ljög om knarkåtalet"

Petzäll har tidigare förnekat brott i flera intervjuer med Nyheter24 och sagt att han gärna tar fallet till domstol.

Efter att åtalet lämnats in kunde Nyheter24 dock avslöja att William Petzäll ljög om knarkåtalet.

Förutom dagsböter ska Petzäll också betala tillbaka kostnaderna för analys på 1 325 kronor till staten samt betala in 500 kronor till brottsofferfonden.

Får behålla sin riksdagsplats

Trots knarkdomen får William Petzäll behålla sin riksdagsplats då praxis är att det ska vara ett allvarligt brott som kan ge fängelse i mer än två år. I samband med åtalet kommenterade Per Persson på riksdagens kammarkansli William Petzälls missbruksproblem med "Riksdagen är ingen social inrättning".

Du har tidigare sagt att du är drogfri i dag. Känner du dig bättre nu?

– Nej, det känns inte bättre. Jag har haft flera svackor men jag har varit hos min hemkommun så att jag ska få komma in på behandling nu. Jag var hos socialsekreteraren nyligen och hon sa att hon skulle återkomma, säger William Petzäll och fortsätter:

– Jag har också fått frågor om det är lämpligt att jag sitter kvar som riksdagsledamot. Men jag anser inte att det är skäl nog att avgå.

Tidgare har riksdagskansliet erbjudit dig hälp. Har de kontaktat dig igen efter det som hänt nu?

- Nej, jag blev erbjuden det här tolvstegsprogrammet då men det funkar inte på mig. Men jag kommer givetvis kolla upp om jag kan få en annan typ av vård i Stockholm där jag jobbar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!