Om en hotbild uppstår kommer polisen höja säkerheten därefter, meddelar man.
1 av 6
Om en hotbild uppstår kommer polisen höja säkerheten därefter, meddelar man. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
14 000 människor väntas besöka Visby under Almedalsveckan.
2 av 6
14 000 människor väntas besöka Visby under Almedalsveckan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
De åtta ledarna för riksdagspartierna kommer att vistas i Visby under Almedalsveckan.
3 av 6
De åtta ledarna för riksdagspartierna kommer att vistas i Visby under Almedalsveckan. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Anders Behring Breiviks terrorattentat i Oslo och på Utöya har påverkat polisens arbete i stort.
4 av 6
Anders Behring Breiviks terrorattentat i Oslo och på Utöya har påverkat polisens arbete i stort. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
1800 evenemang kommer att hållas under Almedalsveckan.
5 av 6
1800 evenemang kommer att hållas under Almedalsveckan. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
77 människor dog under terrorattacken i Oslo och på Utöya.
6 av 6
77 människor dog under terrorattacken i Oslo och på Utöya. - Foto: Heiko Junge

Första Almedalsveckan sen Utöya - men hur blir det med säkerheten?

Det är en av årets största politiska händelser i Sverige. Polisen räknar med tusentals besökare på Gotland under den kommande veckan. Det är dessutom den första Almedalsveckan sen terrorattentaten i Norge.


GOTLAND. En av årets största händelser inom svensk politik inleds under söndagen. Polisen räknar med att 14 000 människor besöker Visby under Almedalsveckan. Den politiska folkfesten är öppen för alla. Men hur förbereder polisen inför den politiska samlingen på Gotland. Det är den första Almedalsveckan på Visby sen Anders Behring Breiviks attentat i Oslo och på Utöya där 77 människor dog. Vilka säkerhetsåtgärder kommer polisen att ta?

– Överhuvudtaget har Utöya påverkat polisens arbete i stort, tillsammans med attentatet i Stockholm 2010, säger Fredrik Persson, biträdande kommenderingschef, till Nyheter24.

Fredrik Persson berättar att polisen jobbar utifrån ett antal scenarion, men att planeringen av Almedalen sker efter de 1800 evenemang som hålls.

– Vi räknar ju inte med att det här ska bli ett nytt Utöya. Breivik verkar ju vara en kille som agerar ensam och det är svårt att hitta de här personerna som agerar ensamma, säger han och fortsätter:

– Utöya har ingen avgörande betydelse för planeringen, men det är ett scenario eftersom det hänt på ett annat ställe. Normala planeringen av Almedalen sker varje år efter evenemangen som hålls och bevare oss väl får vi hoppas att inget sker, säger Fredrik Persson.

Öppet för alla

Under Almedalsveckan är alla välkomna att komma och lyssna på de många politiker som talar. Vem som helst kan mingla med sin favoritpolitiker. Frågan är vad det betyder för polisens arbete.

– Det kommer inte finnas några begränsningar för någon att delta i Almedalsveckan. Det är en öppen plats för alla, säger polisens presstalesman på Gotland, Ayman Aboulaich till Nyheter24.

Han berättar att polisen kommer att finnas på plats och upprätthålla ordningen. Men man kommer inte att hålla någon ute.

– Det är en demokratifråga. Det vore inte rätt att hålla ute personer från vissa evenemang. Om man isåfall har en hotbild får man höja säkerheten därefter, säger Ayman Aboulaich.

Oklart om hotbild finns

Hos Säpo har man förberett inför Almedalsveckan sen länge.

– Vi gör förberedelser långt i förväg inför Almedalsveckan, förberedelserna har pågått aktivt sedan årsskiftet, säger Sara Kvarnström från Säkerhetspolisen.

Men om Säpo har tagit några extra åtgärder efter attentatet på Utöya är oklart.

– Generellt jobbar vi ungefär enligt samma rutiner som tidigare år. Vi kommenterar aldrig hot- och riskbedömningar, säger Sara Kvarnström.

Under söndagen inleddes Almedalsveckan på Visby.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!