Polisen hävdar att hunden attackerade. OBS! Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Polisen hävdar att hunden attackerade. OBS! Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Oklart varför polis sköt hund

På måndagen följde en hundförare efter misstänkta tjuvar genom en villaträdgård i skånska Arild, när en hund tillhörande villan attackerade och polisen kände sig tvungen att skjuta hunden i huvudet.


ARILD. Det var natten mot måndagen som polisen fick ett larm om ett inbrott på S:t Arild Golfklubb i Skåne. Man fick upp spår efter inbrottstjuvarna som ledde in i en villaträdgård. 

Polisens hund hamnade i bråk med en familjehund som gick lös på tomten, en korsning mellan Newfoundland och Berner Sennen. Enligt hundföraren gick familjehunden till attack mot hundföraren som sköt den i huvudet i försvar, vilket ledde till att den senare dog.

Hundens ägare säger i Helsingbors Dagblad att polismannens beskrivning attacken inte stämmer.

– Hunden var snäll och har aldrig gjort utfall tidigare. Dessutom såg min sambo händelsen. Hon har berättat att polisen hade backat tillbaka och stod tre till fem meter från vår hund när han sköt, säger mannen.

När Nyheter24 pratar med biträdande inre befäl i Helsingborg, Marcus Andersson, säger han att det fortfarande är oklart vad det var som egentligen hände i villaträdgården.

– Den aktuelle polisen har lagt sig för att sova, han kommer att skriva en rapport i eftermiddag. Han tog illa vid sig och vi tvingar ingen att skriva en rapport förrän de har lugnat ner sig. 

Vad säger du om att han har skjutit hunden?

– Det är strikt reglerat när polisen använder sina vapen, och jag vet inte mer om händelsen just nu än vad jag har läst i tidningen. 

Familjen säger att deras hund var världens snällaste som aldrig skulle göra några sådana utfall, vad säger du om det?

– Uppenbarligen har vi två tolkningar här, om du själv skulle bli attackerad, vad skulle du göra då?, frågar Marcus Andersson.

Agera i självförsvar?

– Ja han har lagstöd för det, klargör Andersson.

Kommer familjen få ersättning för sin hund?

– Det kommer vi ta ställning till, men jag kan tänka mig att de kommer få ersättning. 
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!