Stockholm

Ovälkomna bärplockare får åka hem

Bärplockarna väntar på besked om vart de ska ta vägen härnäst.
1 av 4
Bärplockarna väntar på besked om vart de ska ta vägen härnäst. Foto: Gabriella Lahti
En bajamaja fick de. Utanför Bulgariens ambassad på Östermalm står den som en kontrast, skvallrandes om verkligheten.
2 av 4
En bajamaja fick de. Utanför Bulgariens ambassad på Östermalm står den som en kontrast, skvallrandes om verkligheten. Foto: Gabriella Lahti
Väntan. Fältassistenterna Conny Carlsson och Annci Hofström bredvid bärplockarna.
3 av 4
Väntan. Fältassistenterna Conny Carlsson och Annci Hofström bredvid bärplockarna. Foto: Gabriella Lahti
Bärplockarna har övernattat i Humlegården efter att ha slussats dit från diverse kommuner.
4 av 4
Bärplockarna har övernattat i Humlegården efter att ha slussats dit från diverse kommuner. Foto: Gabriella Lahti

De hundratals bulgariska bärplockare som inte lyckades tjäna några pengar på svenska bär får sina bussresor betalda till Bulgarien. Nyheter24 är på plats i Humlegården dit de slussats.


Läs mer
Fri rörlighet i EU

Eftersom Bulgarien är ett EU-land kan dess medborgare resa fritt inom EU och uppehålla sig i Sverige upp till tre månader utan visum. Sedan thailändska bärplockare utnyttjades att arbeta i svenska skogar förra året, ändrade Migrationsverket reglerna för bärplockare utanför EU som kommer hit, och numera ställs en rad krav på företaget som tar hit personalen, till exempel lönegarantier vid dålig bärskörd. 

Sådana regler saknas emellertid inom EU, där personer inte behöver arbetstillstånd och inte är garanterad minimilön. Många företag vill därför anställa personer från till exempelvis Bulgarien – där arbetslösheten är hög. 

STOCKHOLM. – De har bara fått en enda bajamaja, säger Annci Hofström och pekar bort mot den ensamma blå holk som står utanför Bulgariens ambassad.


Hon är fältassistent och sitter bredvid sin kollega Conny Carlsson på en bänk i Humlegården. En park i hjärtat av Östermalm men också en tillfällig sovplats för de bulgariska bärplockare som slussats hit i bussar om 80 personer från olika kommuner. 

– Det var lång kö i natt till den där bajamajan, säger hon.

Som Nyheter24 tidigare berättat blev sommarens bärplockning för de hundratals bulgarer som åkt till Sverige i hopp om att tjäna bra pengar, ett fatalt misslyckande. Bärsäsongen i år är fattigare än normalt, lokalbefolkning har hotat bärplockare som slagit läger i skogsmarker och de förhållande dessa har bott under - utan vare sig rinnande vatten eller toalett - har lett till en ohållbar situation.

– Det finns inga resurser, hittills har de fått utfodring från McDonalds, berättar Conny Carlsson om de bärplockare som "bott" i Humlegården.

Det var svenska skattepengar som betalade för McDonaldsmaten, kommenterar Mats Claesson. Han sitter på kontoret som tillförordnad stadsdelsdirektör på Östermalms stadsdelsförvaltning och på sista tiden har telefonen gått varm med journalister som vill veta vad som ska hända med de drygt hundra personer som placerats i Humlegården. Precis som den nya sovplatsen, var maten bara en tillfällig lösning. 

- Den upphörde vi med i söndags, säger Mats Claesson.

Men det gjorde inte bussarna med bärplockare som kommunerna en efter en skickade från skogarna till stockholms innerstad. Till TT uttryckte Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev sitt missnöje:

 – Att skicka folk hit är inte en lösning, för det första måste vi bli informerade om det och för det andra är det ingen mening att bara överföra problem från en plats till en annan, sade han, rapporterade SvD

På onsdagen sades det dock att Bulgarien betalar för bussbiljetter åt de bärplockare som vill åka hem. Än är det inte klart när eller hur det ska ske.

- Det kanske påbörjas i natt, jag har inte den informationen just nu, säger Mats Claesson. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.