- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Du bevakas på restaurangerna

Rapporterna till Länsstyrelsen om kamerabevakning ökar och Nyheter24 tar upp ytterligare ett fall där en restaurang nu anklagas för att ha kameror uppe utan tillstånd.


Övervakning i Sverige

I Sverige är det två lagar som reglerar kameraövervakning: lagen om allmän kameraövervakning och personuppgiftslagen. Det är inte kamerans placering som är avgörande för vilken lag som gäller, utan vart den är riktad och vad den fångar.

Enligt lagen om allmän kameraövervakning krävs det tillstånd för att få sätta upp en kamera som riktar sig mot en plats dit allmänheten har tillträde. Det är länsstyrelserna som beviljar tillstånd.

När digitala kameror ska registrera andra ställen än platser dit allmänheten har tillträde gäller personuppgiftslagen, då behöver du inget tillstånd. Det kan vara inomhus och i utrymmen på arbetsplatser där endast personal vistas. Plikten att informera om kameraövervakning gäller i områden dit ­allmänheten inte har tillträde.

Datainspektionen

– Det var personalen själv som berättade för mig om missförhållanden på restaurangen, säger Magnus Busk till Nyheter24.

Det var efter ett besök på resturang Österhof i Stockholm en dag i april han bestämde sig för att skicka in rapporten till Länsstyrelsen. I rapporten påpekar han att restaurangen bevakar sin personal och sina gäster utan tillstånd.

"Och dessutom avlyssnar ägaren personalen, informerade de mig om", går det att läsa i rapporten. 

– Eftersom kameran satt i baren var det inte bara de som arbetade som blev övervakade utan även jag, säger Magnus Busk, som inte uppskattade kameran han såg.

"Jag har en hel hög"

Han är dock inte den enda som kontaktat Länsstyrelsen om kameror på just den restaurangen:

"En privatperson ringer upp Länsstyrelsen och säger att resturang Österhof på Humlegårdsgatan 6 har minst två bevakningskameror uppsatta. En i baren och en i omklädningsrummet för personalen", står det i en annan anmälan.

När Eva Darj, jurist på tillsynsenheten på Länsstyrelsen, slår i registret ser hon att tillstånd mycket riktigt saknas. 

– Nej de har inget tillstånd, säger hon och påpekar att den här formen av anmälningar ökar. 

Länsstyresen har inte tid att ta hand om alla på en och samma gång. Därför kan ett sådant här ärende bli liggandes. 

– Jag har en hel hög här, berättar Eva Darj. 

Anledningen till högen med rapporter tror hon dels beror på ökad kunskap angående integritetsfrågor hos privatpersoner men andelen riggade kameror ökar också för att de är så billiga och enkla att få tag i. 

– Den här formen av kameror är väldigt tillgängliga, säger hon.

"Är du Syrian?"

När Nyheter24 ringer till restaurang Österhof påpekar dock vd Imad Iskander, att de bara har en kamera uppsatt, av säkerhetsbolaget Securitas. Det är enbart för att skydda lokalen mot inbrott och att han skulle ha kameror uppsatta för att bevaka personalen stämmer inte, säger han.

- Är du Syrian? frågar han sedan.

Men oavsett om det är Securitas som satt upp kameran eller inte, krävs ett tillstånd av Länsstyrelsen. Ett tillstånd som alltså inte finns. 

De restauranger Nyheter24 slumpvis ringt upp och pratat med har samtliga sagt att behovet för övervakningskameror är minimalt. 

– Skulle vi ha kameror uppe skulle de anställda tappa förtroendet för sina arbetsgivare, säger Alexander Meier, kökschef på Restaurang Jukkasjärvi.

– Vi har en i entrén men inte i själva restaurangen för det tycker vi inte behövs, säger Marie Östlund, anställd på Resturang Heartbreak i Gävle.

– Nej vi vill inte ha några övervakningskameror! säger personen som svarat i telefon på Restaurang Södra Hamn Luleå, innan hon slänger på luren.

Kamera i omklädningsrum kan ifrågasättas

Bunten Eva Darj har på sitt kontor skvallrar om ett stort mörkertal. Och att ha en kamera uppsatt i ett omklädningsrum för personal behöver inte vara olagligt alls. På Datainspektionen finns klara regler om vad som gäller när man riggar upp en kamera i ett rum där allmänheten inte har tillträde.

– Dock tycker jag att ett omklädningsrum på en restaurang kan ifrågasättas, säger Maria Karlströms, jurist på Datainspektonen. 

– Känner man att kameraövervakningen inte är berättigad kan man i de fallen skicka in en anmälan till oss, säger hon. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.