Kläderna som anses vara för sexiga.
1 av 5
Kläderna som anses vara för sexiga. - Foto: Miranda Karlsson
Här är inlägget.
2 av 5
Här är inlägget.
Här är Lindex svar.
3 av 5
Här är Lindex svar.
Inför skolstarten är det många som vill köpa nya kläder.
4 av 5
Inför skolstarten är det många som vill köpa nya kläder. - Foto: faximile-lindex
Lindex har fått mycket kritik på nätet.
5 av 5
Lindex har fått mycket kritik på nätet. - Foto: IDA EKLUND/ SCANPIX

"Min femåriga dotter vill ha tighta kläder"

Det blev en Facebookstorm när Malin Stehn uttryckte sitt missnöje mot att Lindex säljer för sexiga barnkläder. Men alla håller inte med henne. Speciellt inte barnen själva.


Här är några av kommentarerna på FaceBook
Bengt: "Jag vägrar att köpa TRASIGA kläder och att min dotter ska se ut som ett luder finns inte! Handlar inte det som dom sätter på skyltdockorna o inte på dom butiker som inte har vanliga snygga kläder." 

Karin: "Jag brukade säga till mina döttrar, som nu är 17 och 19 år att om man inte är redo för att skaffa sig man och barn så ska man inte klä sig som man är på jakt." 

Jenny: "Det är inte Lindex och andra klädkedjor som objektifierar eller sexualiserar. Det är inte ens skolans eller samhällets fel. Det är ni som väljer att fördomsfullt och trångsynt se ett "luder" när ni ser dessa kläder. Oavsett om kläderna är till för barn eller vuxna, man ska kunna klä sig hur man vill utan att stämplas. Dessutom har jag personligen väldigt svårt att se det sexiga i Lindex barnkläder, men det ligger kanske i betraktarens ögon."

STOCKHOLM. Debatten rasar på de sociala medierna. Föräldrar är upprörda över modet och nu talas det om en bojkott av de största klädkedjornas barnkläder. Man vill skicka ett tydligt budskap att man fått nog. Kläderna som säljs är alldeles för utmanande, går åsikterna. 

Malin Stehns inlägg har fått ett otrolig genomslag och delats 55 000 gånger på Facebook, men håller verkligen alla med henne? 

På Lindexbutiken i Stockholm märks nämligen inte någon bojkott av. Många personer cirkulerar i butiken och Nyheter24 passar därför på att haffa några utav dem.

Tänker du på att inte handla kläder som är sexiga eller åtsittande?

- Min dotter vill ha tighta kläder. Men visst tänker jag på att de inte får vara för utmanande. Men jag köper slimfit till min son också, även om han inte börjat fråga efter specifika kläder än. Jag tänker aldrig på om kläderna ser för vuxna ut, berättar Magnus som håller sin femåriga dotter i den ena handen och sin treåriga son i den andra.

Tycker du att Lindex barnkläder är för sexiga?

– Ja, det tycker jag. Jag har överlag svårt att hitta kläder till min dotter som inte är för utmanande men samtidigt snygga. Kläderna får gärna vara "tjejiga" men de ska inte vara kvinnliga, säger Åsa som shoppar till sin nioåring.

– Jag tycker att debatten är lite överdriven. Visst kan kläderna tolkas som utmanande, men det beror ju helt på vad man har till dem. Om barnen har en kort kjol utan strumpbyxor och höga klackar ser det inte så bra ut. Men om dom har kjolen med ett par stora strumpbyxor blir det ju en helt annan sak, säger Sarah som ska handla en present till en sexåring.

Lindex går officiellt ut med ett meddelande där de försvarar sina kläder. De menar är att modet är som det är. Vissa gillar det, andra inte. "Lindex är ett internationellt modeföretag, vilket innebär att några anser att vissa plagg inte bör finnas till barn, medan andra anser att det är mode", skriver de på din Facebook.

"Värre att Lindex har olika storlekar för flickor och pojkar"

Genusaspekten är också något som diskuteras. Många är upprörda att tjejer ska framställas som söta eller sexiga och killar som tuffa och coola. Clara är en av många som tagit upp detta.

– Det är värre att Lindex, med andra kedjor, har olika storlekar för flickor och pojkar. Jag är en såndär jobbig jävel som försöker uppfostra min son till att vara precis den han är och inte låta honom begränsas av könsroller, kommenterar Clara på Facebook 

Och visst kan det tyckas något märkligt när det finns bh:ar med vadd för flickor. Jämförelsevis kan man fråga sig hur debatten hade sett ut om det fanns kalsonger med vadd för pojkar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!