undefined
1 av 2
undefined - Foto: Natalie Wuerth
undefined
2 av 2
undefined - Foto: Natalie Wuerth

Tiggarlördagen var bara fejk - varför?

Tiggarlördagen som anordnades av företaget Persondesign med Per Jansson i spetsen var egentligen bara ett konstprojekt. Nyheter24 tar reda på varför hjärnorna bakom bestämde sig för att lura hela svenska folket.


Festivalresultatet

35 personer i åldern 17 till 73 år deltog:

- Var och en hade ett plakat där det stod vad just de tiggde till.
- Den person som förbipasserande gav mest till var en 60-årig man som på tre timmar fick ihop 421 kronor till att laga sina tänder.
- På andra plats kom en 18-årig kvinna som under fyra timmar tiggde in 298 kronor (present till mormor).
- En resa till Spanien (kvinna, 18 år, 4 timmar, 250 kronor) tillhörde också toppresultaten. 
- Mest effektiv var en medelålders man som tiggde till en ny vinterjacka (55 år, 2 timmar, 245 kr).

– Är du arg? frågar Per Jansson, som egentligen heter Petter Johansson

Det är inte första gången han är på tråden med Nyheter24. Kanske heller inte sista. Nyheter24 rapporterade  - precis som så många andra medier i Sverige för några veckor sedan - om den så kallade "tiggarfestivalen" som skulle äga rum i centrala Stockholm. Meningen var att tiggare skulle få en chans att tjäna bra pengar då de skulle få 100 kronor i timmen för att tigga. "De som tigger får även 50 procents provision på pengarna de drar in under dagen", förklarade Per Jansson då.

På fredagen gick dock konstnärsduon Bogdan Szyber och Carina Reich ut med att det var ett konstprojekt bakom den uppmärksammade festivalen. Anledningen: Få oss svenskar att tänka efter angående tiggeri. Per Jansson, som egentligen heter Petter Johansson, är inte alls en förvirrad entreprenör som vill kommersialisera tiggeriet, utan en reklamare från Älmhult. 

– Petter känner Bogdan och Carina sedan ett åt tillbaka, säger han till Nyheter24 om sig själv i tredje person. Han tycker att konstprojektet hittills har varit en intressant resa som inte är över än. 

Till Nyheter24 förklarar Bogdan Szyber vidare att projektet är en del i konstnärsduons fokus på skuld och skam.

– Vi har hållit på med det temat i tre år nu och kommer fortsätta med det också, säger han och påpekar att "tiggarfestivalen", trots att den var fejk, resulterade i en del intressanta siffror. 

– Vi hade 35 personer som placerades ut på Drottninggatan och efter att ha sammanställt pengarna de fick in kan vi tydligt se att svenska tjejer som är söta tjänar bra med pengar när de tigger men ser man ut som en rom får man inte mycket pengar, förklarar han. 

Så varför vill svenskarna hellre ge pengar till en person, men inte till en annan? Det är en av de frågor Bogdan Szyber och Carina Reich vill att vi reflekterar över. 

Vad tycker du, var det fult av konstnärsduon att lura hela svenska folket? Släng in din åsikt i kommentarsfältet nedan! 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Han söker tiggare
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.