Myntet var en hämnd. Men det är fortfarande oklart vem som ligger bakom och vilka som tillverkade de förfalskade enkronorna.
Myntet var en hämnd. Men det är fortfarande oklart vem som ligger bakom och vilka som tillverkade de förfalskade enkronorna. - Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN

"Horkarlsmyntet" - en hämndaktion

Kungens 65-årsdag ledde till stora vägavspärrningar. Då tröttnade den okände upphovsmannen och bestämde sig för att tillverka "horkarlsmynten".


Så tillverkades myntet

Svenska Dagbladet har tagit fram grafik som visar steg för steg hur förfalskningen har gått till.

Se den här.

STOCKHOLM. Upphovsmannen till de förfalskade "horkarlsmynten" har redan trätt fram. Nu avslöjas dock motivet bakom att han till slut satte planen i verket. Det var avspärrningarna för kungens 65-årsdag som fick bägaren att rinna över.

– Personen kom en halvtimme försent till jobbet, säger Erik Åberg, vd för Svenska Medalj, till Svenska Dagbladet.

Kastades ut

Personen bakom försökte först få Svenska Medalj, som bland annat tillverkar Nobelprismedaljerna, att tillverka mynten. Men när fabrikschef upptäckte vad de höll på att göra stängde han av maskinerna och slängde ut upphovsmannen. Det enda mynt som hann tillverkas klipptes senare i fyra delar. Det är ännu okänt vem eller vilka som tillverkat de falska mynt som spridits.

– Vi vet inte ett smack om vem som utfört jobbet i Sverige men det kan inte vara någon seriös firma, säger Åberg till SvD.

Samtidigt har ett Youtubeklipp lagts upp, troligtvis av den bakom "projektet". Under rubriken "Kungaexperimentet" och till tonerna av den svenska nationalsången visas stamp på det falska myntet upp.

– Jag har en idé, ett experiment som börjar i dag, den 1 september 2011, säger en förvrängd mansröst i klippet.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!