Söndag 16 Maj
Stockholm

Veterinären slarvade bort hennes döda katt

Var är Pippi?
Var är Pippi?. Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Det är hemskt när nära vänner dör. När vännerna råkar vara katter, och deras aska sprids utan din vetskap, är det ännu hemskare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Oklart var katten ligger

Hos Distriktsveterinärerna tror man att Pippi ligger begravd i Malmö, det är i vilket fall vad man uppgett för Erika. 

Men till Helsingborgs Dagblad vågar man inte bekräfta att sådant är fallet. 

– Nej, det kan vi inte göra. Men eftersom kadavret inte är kremerat separat har askan med mycket stor sannolikhet skickats till den stora minneslunden i Malmö, säger klinikchef Peter Jacobsson.

KLIPPAN. I somras förlorade Erika Rosengren, 23, sin kära katt Pippi. Den 6 juli avlivades katten på Distriktsveterinärerna efter en längre tids sjukdom. 

– Beslutet att ta bort henne var jättetungt. Pippi var elva år och jag hade haft henne väldigt länge, säger hon till HD.

För Helsingborgs Dagblad berättar Erika om hur hon beställde separat kremering och valde urna samtidigt som hon bokade grav i en hörna på djurkyrkogården i Klippan. Enligt veterinärerna skulle det ta två till tre veckor innan katten kom tillbaka och beskedet skulle komma med ett vykort på posten. 

Det kom dock inget kort. I stället fick Erika beskedet att det på grund av semestertider kunde ta längre tid.

– Den 28 augusti hade det gått två månader och fortfarande hade jag inte hört något. Ansvariga för begravningsplatsen började nu också, av naturliga skäl, vilja ha svar på när Pippi skulle begravas. Men jag hade ju inga svar att ge, säger hon till HD.

Askan hamnade på lager

Tiden gick och till sist fick Erika reda på att Pippis aska av misstag, på grund av vikarier, hamnat på veterinärstationens lager. 

Till sist kom i vilket fall Pippi tillbaka - trodde hon. Men urnan visade sig snart innehålla betydligt mer aska än vad som var rimligt för en katt på drygt ett kilo, och dessutom stod någon annans namn på lådan som urnan levererats i.

Erika åkte tillbaka till Distriktsveterinärerna som höll med om att askan omöjligt kunde komma från Pippi. 

– Jag fick beskedet att Pippi nu låg i en gemensam minneslund i Malmö där 3 600 andra djur hamnar varje år. Pippi gillade ju inte andra djur överhuvudtaget. Hur kunde Distriktsveterinärerna ge Pippi det minst värdiga slutet på sitt liv?

På Distriktsveterinärerna säger man till Helsingborgs Dagblad att man beklagar det inträffade och påpekar att man bett om ursäkt till Erika.

– Vi har gått igenom vad som hänt men riktigt vad som har gått snett vet vi inte. Men vi ska faktiskt åter gå igenom rutinerna för kremering för att undvika att sådana här situationer inte uppstår i framtiden. Vi samarbetar med ett företag kring kremeringar och det är med dem vi får ha den dialogen, säger Peter Jacobsson, klinikchef för Distriktsveterinärerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela