På fredag kommer de hem till Stockholm.
På fredag kommer de hem till Stockholm. - Foto: Johan Persson / Kontinent / SCANPIX

Schibbye och Persson kommer hem på fredag

De svenska journalisterna har tillbringat sitt första dygn i frihet. Nu meddelas det att de kommer till Stockholm på fredagen.


Detta har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen. De hade färdats med ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum. Den 6 september åtalades de. Den 21 december dömdes de som skyldiga, deras straff: elva års fängelse. Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse.

Den 11 september benådades journalisterna och släpptes fria.

STOCKHOLM. På fredag kan vi få alla svar om tiden i etiopiskt fängelse och tiden innan de åkte fast. Då kommer journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson till Stockholm efter att ha vilat upp sig på okänd ort.

"Någon gång fredag förmiddag landar de på Arlanda. Därefter åker de in till Stockholm och håller presskonferens på ABF-huset, som låter oss låna en lokal där gratis", skriver kollegan Anna Roxvall på Martin och Johan-bloggen.

Svenskarna släpptes natten till tisdagen och flög sedan till hemlig ort för att vila upp sig och bland annat undersökas av läkare.

"De säger att det känns konstigt utan fängelserutinerna och de har inte riktigt fattat att de får gå ut på balkongen ännu. De saknar sina medfångar som är kvar i plåtskjulen och de undrar vilka som tog över deras sängar. I friheten uppskattar de särskilt att ta en varm dusch utan att behöva göra upp eld först", skriver Roxvall.

Schibbye och Persson kommer inte att göra några intervjuer förrän i så fall efter fredagens presskonferens.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!