Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schibbye och Persson skenavrättades

- 13/09/2012, 07:57 -
Johan och Martin utsattes för skenavrättningar.
1 av 2

Johan och Martin utsattes för skenavrättningar.

Johan Persson / Kontinent / SCANPIX

Det har tidigare avslöjats att filmen som använts som bevis var manipulerad.
2 av 2

Det har tidigare avslöjats att filmen som använts som bevis var manipulerad.

Faksimil SVT

Nu kommer nya avslöjanden om Johan och Martins tid efter gripandet. För att få dem att erkänna terrorbrott skenavrättades journalisterna.

STOCKHOLM/ADDIS ABEBA. – De fick ställa sig med ryggen mot en man med gevär. Och återigen fick de samma frågor. De ville att de skulle erkänna. Och när de inte gjorde det spelade de ut dem mot varandra. Om du inte erkänner, så skjuter vi ... ja, Johan då, respektive Martin. Och sen så sköt de i busken bredvid, berättar Martins fru Linnéa Schibbye.

Under ett års tid har SVT:s Uppdrag granskning följt journalisternas tid i fångenskap. Genom bilder och unika vittnesmål från anhöriga träder en ny bild fram av vad som skedde efter att Schibbye och Persson gripits. 

För att få dem att erkänna terrorbrott utsattes de för skenavrättningar.

– De svarade inte på frågorna. Och…men säger du inget nu så skjuter vi din kompis. Jag vet att Johan svimmade en gång. När de skenavrättade Martin då, säger Johans pappa, Kjell Persson, till SVT.

Urin, avföring och kroppsodörer

Mike Scall delade rum med Johan och Martin i fängelset. För Uppdrag granskning berättar han om tiden i Kalityfängelset.

– Martin sa: Välkommen till helvetet. Lukten var avskyvärd, urin, avföring, kroppsodörer, det luktade rutten mat. Det är det bästa sättet jag kan beskriva det på, säger han.