Johan och Martin mötte ett enormt pressuppbåd.
1 av 6
Johan och Martin mötte ett enormt pressuppbåd. - Foto: Viktor Adolfsson
Det var en tårögd Martin Schibbye som berättade om dagarna ute i öknen, innan de fick träffa Sveriges ambassad.
2 av 6
Det var en tårögd Martin Schibbye som berättade om dagarna ute i öknen, innan de fick träffa Sveriges ambassad. - Foto: Viktor Adolfsson
Johan Persson och Martin Schibbye.
3 av 6
Johan Persson och Martin Schibbye. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX
Martin Schibbye med hans fru Linnea.
4 av 6
Martin Schibbye med hans fru Linnea. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Johan Persson på Arlanda flygplats.
5 av 6
Johan Persson på Arlanda flygplats. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Martin Schibbye tillsammans med Linnea.
6 av 6
Martin Schibbye tillsammans med Linnea. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

"Vi åkte inte dit för att skriva skit om Bildt"

Nyheter24 var på plats under presskonferensen med Johan Persson och Martin Schibbye i ABF-huset i Stockholm.


Synopsis till reportaget de skulle göra

"I augusti 2011 kommer Africa Oil, ett bolag i Lundinsfären, att börja borra olja i södra Etiopien. Samtidigt som aktien skjuter i höjden anländer fler och fler människor från den berörda Ogadenprovinsen till flyktingläger i norra Kenya. Enligt vittnen har de fördrivits av den etiopiska militären som nu rensar området inför borrningarna.

Human Rights Watch varnar för att det som skedde på Lundins oljefält i Sudan nu riskerar att upprepas i Etiopien. Vi har bestämt oss för att ta reda på om det stämmer".

STOCKHOLM. Frågorna haglade i luften när de två nyligen frisläppta journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson gjorde sitt bästa för att besvara så många som möjligt, både från svenska och internationella journalister. Och mycket handlade om Lundinsfären och utrikesminister Carl Bildt.

Men beskedet var klart och tydligt - de åkte inte dit för att sätta dit någon.

– Vi åkte inte ner dit för att skriva skit om Bildt, sa Persson.

Flera av frågorna handlade om just utrikesministerns roll och agerande under tiden precis efter att svenskarna tillfångatagits. Bildt poängterade då bland annat att UD rekommenderat att inte åka till Ogaden.

– UD:s avrådan för snarare ett incitament för att åka dit. Vi måste återkomma till det, vad som hände det första halvåret. Vi levde lite i förvissningen om att vi inte skulle åtalas, sa Martin Schibbye.

– Det vi har sett är ambassadören Jens Odlanders och Fredrik Spiiks jobb, de har gjort ett jättebra jobb. Sen ska det bli intressant att analysera det som hänt, fortsatte Johan Persson.

Martins tårar

Det var en känslosam Martin Schibbye som berättade om gripandet och skenavrättningarna. Han berättade om hur de båda fick gå åt var sitt håll, hur skott avlossades och hur de trodde att den andre dött. De tillbringade flera dagar ute i öknen innan de slutligen kom till Addis Abeba. Dagar som beskrivs som enormt påfrestande, både psykiskt och fysiskt.

Det har tidigare framkommit att filmen som användes vid rättegången var manipulerad.

– Vi får se att det är någon form av Steven Spielberg-drama. De sätter i gång de gör tagningar, folk springer omkring och skjuter, berättade en tårögd Schibbye.

Johan Persson fyllde i:

– Det var då vi blev rädda på riktigt och insåg att de här människorna är inte riktigt friska. Vi är otroligt rädda att de ska skjuta oss och skylla på att det är ONFL (Ogaden National Liberation Front). Det tog aldrig slut. Jag hade ett jättehål i armen och var rädd att bli blodförgiftad.

Schibbye och Persson menar att upplevelsen i fängelset under 14 månader har gjort dem till bättre journalister. Nu är meningen att de ska berätta om vad som hände och inte sluta förrän alla politiska fångar och journalister är ute från Kalityfängelset.

På frågan om de kommer att fortsätta granska Africa Oils verksamhet på Afrikas horn var svaret:

– Ja, självklart.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?