Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bildt slår ifrån sig kritiken

- 17/09/2012, 07:51 -
Carl Bildt ångrar inte sitt första uttalande.
1 av 3

Carl Bildt ångrar inte sitt första uttalande.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kjell Persson sa i DN att det var ett "klantigt" uttalande.
2 av 3

Kjell Persson sa i DN att det var ett "klantigt" uttalande.

Adam Ihse / SCANPIX

Johan Persson och Martin Schibbye.
3 av 3

Johan Persson och Martin Schibbye.

Pontus Lundahl/Scanpix

Kjell Persson tyckte det var "klantigt" att säga att UD avrått från att resa till Ogaden. Men Carl Bildt ser inget problem med det.

STOCKHOLM. När de anhöriga till slut fått börja uttala sig utan hänsyn till hur det kan påverka Johan Persson och Martin Schibbyes situation passade Johans pappa Kjell Persson på att kritisera utrikesminister Carl Bildt.

Det var uttalandet om att UD avrått från inresa i Ogaden som Persson ansåg var "klantigt". Men Bildt slår ifrån sig.

– Det är något vi brukar säga i sådana här fall. Bland annat därför vi vill visa att i sådana här områden är våra möjligheter att hjälpa är begränsade. Det hindrar däremot inte att vi hjälper dem, säger han i SVT:s Agenda.

"Gäller att förena tydlig åsikt med god relation"

Trots att journalisterna nu är hemma och trots skenavrättningar och fabricerade bevis menar utrikesministern att det inte finns någon anledning att öppet börja kritisera Etiopien. I stället säger han att man gjort det löpande under dessa 14 månader.

– Det gäller att förena en tydlig åsikt med en god relation, säger han.

Däremot ångrar Bildt att han hävdade att svenskarna varit nära att dö.

– Det var inte populärt i Etiopien och där kanske diplomatin kunde ha varit lite tystare än vad den faktiskt var, säger utrikesministern.

Till Aftonbladet hävdar sedan Carl Bildt att Kjell Persson ångrat sig i efterhand över intervjun i Dagens Nyheter.

– Jag fick ett sms från honom. Då sa han att det var en bisats i en lång intervju där han ärligt berömde UD:s, regeringen och mina insatser för att få dem fria och framförde sitt stora tack, säger han.