1 av 2
- Foto: Jens Ökvist / SCANPIX SWEDEN
Copywritern Fredrik Mattsson (mitten) är mannen bakom myntet.
2 av 2
Copywritern Fredrik Mattsson (mitten) är mannen bakom myntet. - Foto: Viktor Adolfsson

Horkarlsmyntet inte tryckfrihetsbrott

Enligt Justitiekanslern utgör inte "Vår horkarl till kund" något tryckfrihetsbrott.


STOCKHOLM. Mynten bryter inte mot någon regel i tryckfrihetsförordningen eftersom texten inte har framställts i en tryckpress. 

Justitekanslern har tittat på ärendet efter att en person gjorde en anmälan om förtal då han ansåg att kung Carl X V I Gustav smädats genom att texten "Vår horkarl till kung" präglats på ett antal enkronor.

Konstprojekt

I flera månader var det hemligt vem som låg bakom den falska enkrona som i media kallats för både "horkronan" och "horkarlsmyntet". Men i början av september trädde skaparen fram. Copywritern Fredrik Mattsson på reklambyrån RBK berättade att han skapat myntet som ett konstprojekt och sedan spridit myntet via sina bekanta.

Han ville dock inte svara på varför han genomförde projektet som tog nästan nio månader att göra.

– Konstverket får tala för sig självt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.