När döden knackar på vill svenskarna åka hem.
1 av 3
När döden knackar på vill svenskarna åka hem. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Första undersökningen som gjorts i Sverige om var man vill bli begravd visar att döden får svenskarna att längta tillbaka till rötterna.
2 av 3
Första undersökningen som gjorts i Sverige om var man vill bli begravd visar att döden får svenskarna att längta tillbaka till rötterna. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Roger Marjavaara är mannen bakom studien.
3 av 3
Roger Marjavaara är mannen bakom studien. - Foto: Umeå universitet

Här vill svenskarna bli begravda

När vi dör vill vi hem. Det visar en ny undersökning som gjorts om var svenskarna vill bli begravda.


Färdas nio mil

Sett till år 2010, det år som undersökts i studien, färdas de döda i genomsnitt nio mil för att hitta hem. Den längsta sträckan var 116 mil. 

5 429 döda, eller 7,4 procent, begravdes i en annan kommun, enligt Umeå universitet

SVERIGE. Borta bra men hemma bäst. I vilket fall när det kommer till sista anhalten. 

Den första undersökningen som någonsin gjorts i Sverige om var man vill bli begravd visar att hembygden, hemlandet eller i närheten av fritidshuset hamnar i topp. 

– För första gången kan man välja ganska fritt, till skillnad från när man är i karriären, har barn eller vill bo nära en stor arbetsmarknad. Då finns det andra faktorer som är viktigare. Men när du är avliden upphör restriktionerna i rummet och du kan egentligen mer eller mindre välja fritt själv, säger Roger Marjavaara, lektor vid Umeå universitet, till SVT.

Döda rör sig mer

Studien visar att vi har större benägenhet att flytta på oss när vi dör, än när vi lever. Under 2010, det år som undersökts, bytte 22 procent av de som dog det året församling - jämfört med 14 procent av de levande.

– Dödsfall utlöser uppenbarligen ytterligare en migrationsrörelse bland befolkningen, säger Marjavaara i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!