På tisdagen lämnade Expert in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt.
1 av 2
På tisdagen lämnade Expert in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Konkursansökan gäller Expert och samtliga dotterbolag.
2 av 2
Konkursansökan gäller Expert och samtliga dotterbolag. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Expert i konkurs - nu blir det superrea

Förlusterna blev för stora. På tisdagen lämnade hemelektronikkedjan in konkursansökan.


Så drabbas kunderna

Kund hos Expert? På kedjans hemsida kan du läsa om hur du drabbas. Här är några av alla punkterna på listan: 

Öppet köp: Expert kommer inte längre erbjuda öppet köp eller lösa in öppet köp-returer. Detta gäller även om kunden köpt varan vid en tidpunkt då Expert erbjöd öppet köp. Dessa kunder kan anmäla ersättningsanspråk till konkursförvaltningen.

Garanti: Experts egna garantier gäller varken för de varor som köpts före konkursen eller för de varor som köpts efter konkursutbrottet.

Bytesrätt: Bytesrätt kan inte erbjudas vare sig för varor som köpts före konkursen eller för varor som köps efter konkursutbrottet.

Presentkort: Från och med den 19 september 2012 kan Expert inte lösa in presentkort och heller inte sälja fler presentkort. Anspråk på grund av presentkort som inte kan utnyttjas kan anmälas till konkursförvaltningen.

LINKÖPING. Expert går i graven. På tisdagen kunde Corren avslöja att hemelektronikkedjan ansökt om konkurs.

– Vi är många som arbetat hårt för att vända resultatet, men vi har inte lyckats, säger vd:n Magne Solberg, till Corren.

I dagsläget har Expert Sverige 136 butiker runt om i Sverige, där 73 är egenägda och 63 drivs av franchisetagare.  

Nu blir det rea

För befintliga kunder kan konkursen komma att ställa till problem. Presentkorten kommer inte längre att gälla och varken bytesrätt eller öppet köp kommer längre att godtas. Men för den som är sugen att fynda är det guldläge - snart drar nämligen konkursrean igång.

– Det är konkursförvaltaren som tar beslut om när rean startar, men mest sannolikt är att den kommer i gång på fredag eller lördag, säger Solberg, till Aftonbladet.

Han förklarar att det handlar om en rejäl rea med mycket bra priser. Han kan dock inte uttala sig om exakt hur stor prissänkningen blir. 

– Men vi kommer sänka priserna aggressivt i butikerna. Det blir kraftiga sänkningar och låga prislappar på hela sortimentet.

Grova förluster

Totalt berörs 817 medarbetare av konkursen och flera butiker har redan stängt igen. 

Den främsta orsaken till konkursen beror enligt bolaget själva på att man under flera års tid dragits med stora förluster. 

– Vi är många som arbetat hårt för att vända resultatet, men vi har inte lyckats. Det är mycket tråkigt att vi tvingas ta till en så drastisk åtgärd som att ansöka om konkurs. Jag är den första att beklaga att medarbetare, franchisetagare, kunder, leverantörer och andra nu drabbas, säger vd:n Magne Solberg.

/
/
/
Rea
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.