Onsdag 28 Sep
Stockholm

Kyrkan lockar ungdomar med technofest

Hemmafest? Nej, technofest - i kyrkan!
1 av 4
Hemmafest? Nej, technofest - i kyrkan!. Foto: Fotograf: Lina Jansson
- Vi tänkte att det var dags för en gudstjänst med mer modern musik, och utgick från vad vi tycker om, säger prästen Olle Ideström, som syns på bilden bakom keyboard:et.
2 av 4
- Vi tänkte att det var dags för en gudstjänst med mer modern musik, och utgick från vad vi tycker om, säger prästen Olle Ideström, som syns på bilden bakom keyboard:et. Foto: Fotograf: Isak Hed
Både seniorer och ungdomar dansar loss på Technomässan. Gudstjänsten är både alkoholfri och drogfri.
3 av 4
Både seniorer och ungdomar dansar loss på Technomässan. Gudstjänsten är både alkoholfri och drogfri. Foto: Fotograf: Daniel Pereyra
Observera att bilderna i bildspelet inte är tagna från Härnösands technomässa som ägde rum på fredagen. De tillhör Technomässans pressbilder.
4 av 4
Observera att bilderna i bildspelet inte är tagna från Härnösands technomässa som ägde rum på fredagen. De tillhör Technomässans pressbilder. Foto: Fotograf: Daniel Pereyra

Technomässan - kyrkans räddning? Här är gudstjänsten som får både tonåringar och seniorer att dansa loss: "Nästan alltid fullsatt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
"Förfrågningar ända in på 2014"

Intiativtagare bakom Technomässan är prästen Olle Ideström och församlingspedagogen Johan Lindström. Prästen berättar att de valt just techno för att det är den musikstilen de tycker om. Lindström har också en bakgrund som DJ och musikproducent.

Eftersom Technomässan blivit så pass uppskattat har man satt upp en Sverigeturné. På söndagen väntar Tibro, och sedan bär det av till Visby.

"Vi har turnéförfrågningar ända in på 2014", skriver Olle i ett mejl.

Läs mer om Technomässan här.

HÄRNÖSAND. På fredagskvällen anordnade Svenska Kyrkan en mässa utöver det vanliga i Härnösands domkyrka. I stället för den gamla traditionella gudstjänsten bjöds både ungdomar och seniorer på religiös technofest. 

Samtidigt betades både bibelläsning, predikan och tackbön av checklistan.

Nyheter24 har pratat med prästen bakom intiativet.

– Vi tänkte att det var dags för en gudstjänst med mer modern musik, och utgick från vad vi tycker om. Ofta brukar man ju säga att kyrkan ska vara en plats för fest och glädje och därför valde vi elektronisk klubbmusik, säger Olle Ideström vid Katarina Kyrka på söder i Stockholm.

Techno, eller snarare technofester kopplas ofta till ecstasy och droger. Hur ser ni på det?

– För det första så är kyrkan både alkoholfri och drogfri. Så det är inte vad technomässan handlar om, svarar prästen och fortsätter:

– De flesta är mellan 15 och 30 år, men det finns även 70-åringar, och alla dansar loss utan en droppe alkohol i kroppen.

Kyrkan fullsatt

Technomässan arrangerades för första gången i Stockholm förra året. Konceptet har snabbt blivit populärt och spridits till flera kyrkor runt om i Sverige. 

Enligt Allehanda.se ska fredagsmässan varit så pass omtalad att ungdomar vallfärdat till Härnösand från både Örnsköldsvik och Östersund.

Har ni märkt att fler ungdomar lockas till kyrkan av technon?

– Det har blivit så. Men det var inte därför vi gjorde mässan. Det är först senare som det har visat sig att allt fler ungdomar är intresserade och mässorna är nästan alltid fullsatta, berättar prästen Olle Ideström för Nyheter24.

Så här kan det se ut på Technomässan:


Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.