Prins William till vänster och Tintin till höger - eller? Bilden på prinsen togs den 18 september.
1 av 4
Prins William till vänster och Tintin till höger - eller? Bilden på prinsen togs den 18 september. - Foto: SCANPIX / Stella Pictures / Montage
Jämförelsen med prins William kommer efter att denna bild börjat spridas på nätet.
2 av 4
Jämförelsen med prins William kommer efter att denna bild börjat spridas på nätet.
Prinsen och Kate bars runt i troner dagarna i ända under besöket i Tuvalu.
3 av 4
Prinsen och Kate bars runt i troner dagarna i ända under besöket i Tuvalu. - Foto: Stella Pictures
Besöket ägde rum tidigare under september.
4 av 4
Besöket ägde rum tidigare under september. - Foto: Stella Pictures

Tintin och Prins William - lika som bär

"Dåtidens framställningssätt" och en "förlegad syn". Men är verkligen "Tintin i Kongo" inaktuell i dag? Det brittiska prinsparets besök på Salomonöarna tyder på motsatsen.


Bakgrund

"Tintingate" startade när Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri på tisdagen meddelade att samtliga Tintinalbum skulle plockas bort från husets ungdomsbibliotek Tiotretton. Efter ett par timmars het debatt där ord som "bokbål" och "censur" var vanligt förekommande gjorde Kulturhuset en pudel och sa att man inte ska förbjuda någon litteratur.

STOCKHOLM. De senaste dagarna har debatten formligen rasat över Tintinalbumen och synen på bland annat afrikaner i dessa. När albumen till slut tilläts igen på Kulturhusets ungdomsbibliotek var de flesta nöjda och glada eftersom det är viktigt att inte förfalska historien genom att rensa bland litteraturen.

Men frågan är om synen på exempelvis afrikaner alltid är annorlunda i våra dagar. Bilden från när brittiska prins William och hans Kate var på besök på Salomonöarna är nästan identisk med den när Tintin bärs runt av kongoleser i "Tintin i Kongo". Albumet var tidigare föremål för en rättsprocess i Frankrike där domstolen dock konstaterade att den bara visade "dåtidens framställningssätt".

Samtidigt som debatten då och nu varit stor och het kring den tecknade figuren har densamma totalt uteblivit efter prinsparets besök i kolonin - även hemma i England.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

1 timme sedan
Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

1 timme sedan
En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.