Onsdag 28 Sep
Stockholm

Tintin och Prins William - lika som bär

Prins William till vänster och Tintin till höger - eller? Bilden på prinsen togs den 18 september.
1 av 4
Prins William till vänster och Tintin till höger - eller? Bilden på prinsen togs den 18 september. Foto: SCANPIX / Stella Pictures / Montage
Jämförelsen med prins William kommer efter att denna bild börjat spridas på nätet.
2 av 4
Jämförelsen med prins William kommer efter att denna bild börjat spridas på nätet. Foto:
Prinsen och Kate bars runt i troner dagarna i ända under besöket i Tuvalu.
3 av 4
Prinsen och Kate bars runt i troner dagarna i ända under besöket i Tuvalu. Foto: Stella Pictures
Besöket ägde rum tidigare under september.
4 av 4
Besöket ägde rum tidigare under september. Foto: Stella Pictures

"Dåtidens framställningssätt" och en "förlegad syn". Men är verkligen "Tintin i Kongo" inaktuell i dag? Det brittiska prinsparets besök på Salomonöarna tyder på motsatsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bakgrund

"Tintingate" startade när Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri på tisdagen meddelade att samtliga Tintinalbum skulle plockas bort från husets ungdomsbibliotek Tiotretton. Efter ett par timmars het debatt där ord som "bokbål" och "censur" var vanligt förekommande gjorde Kulturhuset en pudel och sa att man inte ska förbjuda någon litteratur.

STOCKHOLM. De senaste dagarna har debatten formligen rasat över Tintinalbumen och synen på bland annat afrikaner i dessa. När albumen till slut tilläts igen på Kulturhusets ungdomsbibliotek var de flesta nöjda och glada eftersom det är viktigt att inte förfalska historien genom att rensa bland litteraturen.

Men frågan är om synen på exempelvis afrikaner alltid är annorlunda i våra dagar. Bilden från när brittiska prins William och hans Kate var på besök på Salomonöarna är nästan identisk med den när Tintin bärs runt av kongoleser i "Tintin i Kongo". Albumet var tidigare föremål för en rättsprocess i Frankrike där domstolen dock konstaterade att den bara visade "dåtidens framställningssätt".

Samtidigt som debatten då och nu varit stor och het kring den tecknade figuren har densamma totalt uteblivit efter prinsparets besök i kolonin - även hemma i England.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.