Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björnkött är gott - men kan innehålla mask

Mästerkocken Leif Mannerström svarar på frågor om björnkött via kompisen Lorentz.
1 av 3

Mästerkocken Leif Mannerström svarar på frågor om björnkött via kompisen Lorentz.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ett av offren från årets jakt - en bjässe på 280 kilo.
2 av 3

Ett av offren från årets jakt - en bjässe på 280 kilo.

Privat

En annan på 235 kilo.
3 av 3

En annan på 235 kilo.

Privat

Nyheter | 28/09/2012 14:19

Innan björnjakten är över kommer omkring 300 djur ha skjutits. Vad jägarna väljer att göra med skinnet varierar men köttet säljs för det mesta vidare. Men hur bra smakar egentligen björn?

Nyheter24 ringer upp mästerkocken Leif Mannerström för att prata björnkött. Han befinner sig dock på bokmässan i Göteborg och ska precis till att knalla upp på scenen. Men han kan ändå svara på frågor om björnkött - via sin jägarkompis.

– Jag har min jaktkompis Lorentz här bredvid mig som kan svara på frågor om björn i mitt namn, säger han.

Så. Här är Peter-Lorentz Johnsson/Leif Mannerström.

– Björnen är ju ett asätande djur vilket gör att det kan finnas trikiner (små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur) i köttet, säger jägaren.

Trots det kan det bli "riktigt fina grejer" från filéerna.

– Ytterfilé och innanlår är jättefint. Man kan även röka det och ha som smörgåspålägg.

Har du några bra tips på tillbehör för den som vill äta björnkött under fredagsmyset?

– Björnbär är något som matchar själva arten. Men enbär fungerar också bra, säger Johnsson/Mannerström och fortsätter:

– Men sen tycker jag att man ska låta björnen komma fram och inte krydda sönder köttet.