Nyheter24
Annons

Björnkött är gott - men kan innehålla mask

Publicerad: 28 sep. 2012, kl. 14:19
Uppdaterad: 28 sep. 2012, kl. 14:20
Mästerkocken Leif Mannerström svarar på frågor om björnkött via kompisen Lorentz. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nyheter24 ringer upp mästerkocken Leif Mannerström för att prata björnkött. Han befinner sig dock på bokmässan i Göteborg och ska precis till att knalla upp på scenen. Men han kan ändå svara på frågor om björnkött - via sin jägarkompis.

– Jag har min jaktkompis Lorentz här bredvid mig som kan svara på frågor om björn i mitt namn, säger han.

Så. Här är Peter-Lorentz Johnsson/Leif Mannerström.

– Björnen är ju ett asätande djur vilket gör att det kan finnas trikiner (små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur) i köttet, säger jägaren.

Trots det kan det bli "riktigt fina grejer" från filéerna.

– Ytterfilé och innanlår är jättefint. Man kan även röka det och ha som smörgåspålägg.

Har du några bra tips på tillbehör för den som vill äta björnkött under fredagsmyset?

– Björnbär är något som matchar själva arten. Men enbär fungerar också bra, säger Johnsson/Mannerström och fortsätter:

– Men sen tycker jag att man ska låta björnen komma fram och inte krydda sönder köttet.

Årets björnjakt

I dagsläget har 264 av kvoten på 319 björnar skjutits i hela Sverige. 

Nyheter24 har pratat med jägarna som fällt några av de största - läs mer här

(Och här finns finns information om trikiner).

Kommentarer

Annons
Annons
Annons