Vanlig frukostjuice och smaksatt vitamindryck är värre för tänderna än Coca-Cola.
1 av 3
Vanlig frukostjuice och smaksatt vitamindryck är värre för tänderna än Coca-Cola. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Förhandsfavoriten i experimentet, Coca-Cola, frätte mycket på tänderna. Men slogs av både juice och vitamindryck.
2 av 3
Förhandsfavoriten i experimentet, Coca-Cola, frätte mycket på tänderna. Men slogs av både juice och vitamindryck. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Frätskador har blivit en ny folksjukdom.
3 av 3
Frätskador har blivit en ny folksjukdom. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Juice till frukost? – Du skulle tagit cola

Vanlig apelsinjuice fräter mer på tänderna än Coca-Cola, det visar ett experiment som SvD har gjort tillsammans med Karolinska institutet.


Borsta inte tänderna direkt efter juiceintag

Om man får frätskador eller inte beror ofta på frukostvanor samt hur mycket juice man dricker.

– Ett glas juice tillsammans med frukost är inte speciellt farligt men många går och borstar tänderna direkt efter – då kan man se rejäla frätskador efter ett tag, säger Lena Karlsson, lektor på Karolinska institutet, till SvD.

Förklaringen är att tändernas emalj mjukas upp av sura dricker och då lätt kan slipas bort av tandborstning.

STUDIE. De senaste årtionden har svenskarna fått allt mindre karies. Men frätskador på tänderna har blivit allt vanligare och är numera en folksjukdom.

En av förklaringarna är att vi dricker större mängder sura drycker vilket gör att tandytan fräts bort. En så kallad dental erosion uppstår och tandlager efter tandlager försvinner.

– Den allmänt erkända uppfattningen bland forskare är att frätskador blivit ett allt vanligare problem – och att utvecklingen gått snabbt. Epidemi är ett starkt ord, men det har plötsligt blivit väldigt viktigt att ta hänsyn till eftersom många ungdomar har bekymmer, säger Ann-Katrin Johansson, expert på dental erosion, till SvD.

Vitamindryck och juice värre än Coca-Cola

Det är främst drycker som Coca-Cola, smaksatt vitamindryck och vanlig juice som är bovarna. Dryckerna har ett pH-värde under 5,5 vilket löser upp tandemaljen. 

Ett experiment som SvD har gjort tillsammans med Tandläkarhögskolan vid Karolinska institutet visar dock att förhandsfavoriten Coca-Cola är långt ifrån värst för våra tänder.

Både vitamindryck och juice frätte drygt elva procent mer på tänderna än den kolsyrade drycken. 

– Juice är mer surt och farligare för tänderna när det gäller erosion än vad läsk är eftersom citronsyran är farligare än fosforsyran i colan, säger Ann-Katrin Johansson, till SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!