Lars Vilks är känd för sina kontroversiella konstverk.
1 av 3
Lars Vilks är känd för sina kontroversiella konstverk. - Foto: Scanpix/Faksimil Youtube OBS: Bilden är ett montage
Nimis är byggd av drivved och började 1980 som Vilks hämnd på havet efter att ha varit nära att drunkna.
2 av 3
Nimis är byggd av drivved och började 1980 som Vilks hämnd på havet efter att ha varit nära att drunkna. - Foto: SCANPIX SWEDEN,
I videon installerar denna man böneutropen som ska drivas av solceller.
3 av 3
I videon installerar denna man böneutropen som ska drivas av solceller.

Lars Vilks: "Möjligt att böneutropet är fejkat"

Lars Vilks skulptur Nimis har förvandlats till en minaret med böneutrop sex gånger per dag. När Nyheter24 får tag på Vilks är han påväg att besöka sitt konstprojekt. Det kan ju vara fejk, menar han.


Nimis 2.0

En konstnärsgrupp installerade böneutrop i Nimis och kallade projektet för Nimis 2.0, rapporterade Ekot i Sveriges Radio. I sin video på Youtube berättade gruppen att de ville utveckla verket i en "anda av yttrandefrihet".

Lars Vilks började bygga Nimis i juli 1980. Konstverket står i Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne och lockar mellan 30 000 och 50 000 turister årligen.  

SKÅNE. I videoklippet säger skaparen som alltså uppdaterat Nimis till 2.0 utan Lars Vilks vetskap att de förberett Nimis fördet multikulturella samhället. Sex gånger om dagenfrån och med nu kommer böneutrop låta. Vilks är mest nyfiken på om utrustningen finns kvar. 

Vad anser du om konstprojektet?
– Det är bra, det passar mig utmärkt att man har gjort det inslaget. Det är ju en aktuell fråga som passar in i samhällsdebatten, säger Lars Vilks till Nyheter24

Vad är din personliga åsikt i debatten om minareter i Sverige? 
– Jag är personligen inte intresserad av religion och tycker att alla religioner ska hållas i den privata sfären. 

Tycker du att böneutropet har förbättrat Nimis? 
– Jag vet inte om det har förbättrat den men ett konstnärligt tillskott kan vi ju kalla det. Nimis är uppbyggt av sammantagna projekt, på det sättet blir det bättre. 

Kommer du åka och lyssna? 
– Jag är faktiskt påväg dit. Det har ju varit mindre bra väder så jag har inte varit där på ett par dagar. Det ska bli intressant att se om det finns kvar i huvudtaget, det är ju mycket möjligt att de bara fejkat det och tagit med sig utrustningen hem igen. 

Tycker du att Nemis behöver någonting annat för att välkomna fler kulturer? 
– Nej, det tror jag inte att den behöver något annat, speciellt under sommartid kommer människor från världen alla hörn. Projektet fungerar rakt igenom för alla kulturer. 

Vilks påpekar även att detta inte är någon ny idé utan Schweizaren Johannes Gees redan 2007 bytte ut kyrkoklockor mot böneutrop. Han installerade flera högtalare i ett antal Schweiziska kyrkor som kallade till muslimsk bön. 



/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!