Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk miljardär slipper bilavgift - på 500 kronor

- 18/10/2012, 11:08 -

En man i Stockholmsområdet med förmögenhet på över miljarden har vunnit en tvist i Kammarrätten. Nu slipper han betala 500 kronor om året i avgift.

STOCKHOLM. En 44-årig miljärdar i Stockholmsområdet slipper betala 500 kronor i årlig avgift för den ombyggda buss han använder för transport av "entusiastfordon". Han har fått rätt mot Transportstyrelsen i kammarrätten.

Avgiften tas upp av ägare av vissa fordonstyper för att finansiera tillsynen av kör- och vilotider vid vägtransporter. Kammarrätten anser att då även fordonsägare som inte använder sina fordon kommersiellt tvingas betala, är avgiften att betrakta som en skatt. Något som inte är tillåtet för myndigheten att besluta om.

Kammarrätten har i flera domar slagit fast att avgiften är att likna vid en skatt och därför är utformad på ett regelstridigt sätt. Transportstyrelsen har överklagat domarna och inväntar Högsta förvaltningsdomstolens avgörande.

44-åringen rankades 2011 som Sveriges 16:e rikaste person med en förmögenhet på åtta miljarder.