Kungen ville inte bli förknippad med civil olydnad. I fjol delade han ut pris till Saudiarabiens diktator.
1 av 4
Kungen ville inte bli förknippad med civil olydnad. I fjol delade han ut pris till Saudiarabiens diktator. - Foto: SCANPIX / Hovet / Montage
Alva tillsammans med WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén och andra pristagaren Joel Borg.
2 av 4
Alva tillsammans med WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén och andra pristagaren Joel Borg. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Bertil Ternert.
3 av 4
Bertil Ternert. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kungen satt och lyssnade när Alva tackade för priset.
4 av 4
Kungen satt och lyssnade när Alva tackade för priset. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Prisade Saudidiktatorn - dissar miljöhjälten Alva

Carl XVI Gustaf delade förra året ut medalj till Saudiarabiens diktator. Men när Alva, 19, skulle få pris för "årets miljöhjälte" vägrade hans majestät att dyka upp.


STOCKHOLM. Alva Snis Sigtryggsson, 19, var en av alla miljöaktivister som i somras protesterade mot Nordkalks försök att göra plats för ett nytt stenbrott i Ojnareskogen på Gotland. För det tilldelades hon ett pris för "årets miljöhjälte" från Världsnaturfonden. Men den tilltänkte prisutdelaren, hans majestät Carl XVI Gustaf, vägrade han. I stället satt han kvar i publiken.

– Han kommenterar inte det här mer, utan han har fattat sitt beslut, säger hovets informationschef Bertil Ternert till Aftonbladet.

"Trist att han inte ens gratulerade mig"

Kungen vill inte förknippas med civil olydnad. Pristagaren själv var mycket besviken.

– Jag tycker det är trist att han inte ens gratulerade mig. Det är synd att han har tagit det här beslutet.  Det är en större markering än att faktiskt dela ut priset. Det är synd att den här frågan ska vara så kontroversiell, säger Sigtryggsson till Aftonbladet.

Förra året var det dock okej för kungen att dela ut ett scoutpris till Saudiarabiens diktator, kung Abdullah. Då menade hovet att det inte fanns några problem med utmärkelsen eftersom Sverige har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.