Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Blufföretaget" ryter ifrån mot anklagelserna

- 24/10/2012, 13:56 -
Jönköpingspolisen säger att företaget verkar vara bluff.
1 av 2

Jönköpingspolisen säger att företaget verkar vara bluff.

Ap

Ett av de flygblad företaget delat ut i Sverige.
2 av 2

Ett av de flygblad företaget delat ut i Sverige.

Grafika

Efter att polisen gått ut med ett varnande finger i tidningen Jnytt om företaget Clothing Collection Team, slår nu ägaren på företaget ifrån sig alla anklagelser och ifrågasätter samtidigt tidningens etik: "Hur kan de publicera denna artikel utan att kontakta mig först?"

JÖNKÖPING. Det är andra gången Jnytt skriver en artikel om Clothing Collection Team, ett företag med bas i Skottland som samlar in kläder, engagerar sig i att ordna arbete till interner och hjälper personer som flytt från Afghanistan till Polen med underhåll. 

Första gången handlade Jnytt:s artikel om de lappar som delats ut i Jönköpings kommun. På lapparna ber företaget folk skänka kläder, leksaker och andra prylar som sedan ska vidarebefodras till människor i Östeuropa. I artikeln beskrivs bland annat hur Polis och Frivillighetsorganisationernas insamlingsråd, FRII, varnat för företaget då man tror att de skänkta varorna säljs vidare för pengar. 

"De gick gatan upp och ner och lämnade lappar i brevlådorna. Tittar man på dem så ser de inte alls ut att vara seriösa", sade ett ögonvittne till Jnytt.

Bluff eller inte bluff?

Och på onsdagen var det dags igen. Jnytt publicerade en artikel där polisen bad personer som fått hem en lapp om insamling av kläder, att vara vaksamma då mycket tyder på att företaget är bluff.

– Vad är det som är bluff, undrar jag? säger Wojciech Kupidura, ägare av Clothing Collection Team, till Nyheter24.

Han menar att artiklarna som publicerats i Jnytt är felvinklade. 

– Vi har inte någonstans utgett oss för att vara en organisation som enbart jobbar med välgörenhet utan mycket riktigt tjänar vi pengar på detta företag.

– Vi betalar skatt också, tillägger Wojciech Kupidura.

Han berättar att 40 procent av inkomsterna går till välgörenhet då företaget samarbetar med organisationen "Save the children". Övriga 60 procent går till bland annat löner åt de anställda.

– Vi har precis börjat arbeta i Sverige där vi nu samlar in kläder och letar efter fler välgörenhetsorganisationer att samarbeta med, säger Wojciech Kupidura.

Journalistens dröm om berömmelse

Att googles resultatlista också är fylld av varningar när man söker på företagets namn, kan inte Wojciech Kupidura förstå.

– Det är orättvist, varför kontaktar de inte mig och tar reda på hur det ligger till innan de kallar oss blufföretag? Det känns som journalisten som skriver om oss vill bli berömd på vår bekostnad.

Till Jnytt säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid Jönköpingspolisen, att "det finns starka misstankar om att de är oseriösa", men exakt vad som är oseriöst går han inte närmare in på.

Nyheter24 har sökt Göran Gunnarsson.