Söndag 1 Aug
Stockholm

Män bättre på multitasking – så länge kvinnor inte har mens

Pappa multitaskar på jobbet.
1 av 2
Pappa multitaskar på jobbet. Foto: SCANPIX SWEDEN
Och i köket.
2 av 2
Och i köket. Foto: SCANPIX SWEDEN

Du har säkert fått höra att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. Nu visar en studie att myten endast stämmer när kvinnor har mens.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så gick det till

Deltagarna, 160 kvinnor och män mellan 20 och 43 år, instruerades att hålla reda på tre digitala ”klockor” i form av räkneverk med löpande sifferserier, snarare än faktiska tider. Klockorna gick i olika hastigheter och var dolda av färgade fält på datorskärmen. 

Deltagarna instruerades att markera när klockorna visade specifika ”tider” som var definierade av enkla regler. Deltagarna kunde kontrollera klockornas ställning så ofta de ville. Parallellt med dessa uppgifter fick deltagarna hålla reda på vanliga svenska namn som presenterades ett i taget ovanför räkneverken

STOCKHOLM. En av de mest seglivade myterna om skillnaderna mellan kvinnor och män är att kvinnor skulle vara bättre på multitasking. Det irriterade Timo Mäntylä – manlig psykologiprofessor vid Stockholms universitet – så pass mycket att han genomförde en stor undersökning.

160 kvinnor och män genomgick ett multitaskingtest och resultatet visar att den gamla myten inte alls stämmer. Männen var betydligt bättre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt.

Enda gången kvinnorna kom upp i männens kapacitet var under menstruationen. 

– Könsskillnaden i multitasking samvarierar med den kvinnliga menstruationscykeln. Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen (då östrogennivån är hög) medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen, säger Timo Mäntylä.

Resultaten har fått stor spridning i sociala medier och flera män har firat triumfen högljutt. Men vissa kvinnor var skeptiska.


Och en del män sörjde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela