Pappa multitaskar på jobbet.
1 av 2
Pappa multitaskar på jobbet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Och i köket.
2 av 2
Och i köket. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Män bättre på multitasking – så länge kvinnor inte har mens

Du har säkert fått höra att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. Nu visar en studie att myten endast stämmer när kvinnor har mens.


Så gick det till

Deltagarna, 160 kvinnor och män mellan 20 och 43 år, instruerades att hålla reda på tre digitala ”klockor” i form av räkneverk med löpande sifferserier, snarare än faktiska tider. Klockorna gick i olika hastigheter och var dolda av färgade fält på datorskärmen. 

Deltagarna instruerades att markera när klockorna visade specifika ”tider” som var definierade av enkla regler. Deltagarna kunde kontrollera klockornas ställning så ofta de ville. Parallellt med dessa uppgifter fick deltagarna hålla reda på vanliga svenska namn som presenterades ett i taget ovanför räkneverken

STOCKHOLM. En av de mest seglivade myterna om skillnaderna mellan kvinnor och män är att kvinnor skulle vara bättre på multitasking. Det irriterade Timo Mäntylä – manlig psykologiprofessor vid Stockholms universitet – så pass mycket att han genomförde en stor undersökning.

160 kvinnor och män genomgick ett multitaskingtest och resultatet visar att den gamla myten inte alls stämmer. Männen var betydligt bättre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt.

Enda gången kvinnorna kom upp i männens kapacitet var under menstruationen. 

– Könsskillnaden i multitasking samvarierar med den kvinnliga menstruationscykeln. Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen (då östrogennivån är hög) medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen, säger Timo Mäntylä.

Resultaten har fått stor spridning i sociala medier och flera män har firat triumfen högljutt. 



Men vissa kvinnor var skeptiska.


Och en del män sörjde.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.