Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Män bättre på multitasking – så länge kvinnor inte har mens

- 24/10/2012, 18:35
Pappa multitaskar på jobbet.
1 av 2

Pappa multitaskar på jobbet.

SCANPIX SWEDEN

Och i köket.
2 av 2

Och i köket.

SCANPIX SWEDEN

Du har säkert fått höra att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. Nu visar en studie att myten endast stämmer när kvinnor har mens.

STOCKHOLM. En av de mest seglivade myterna om skillnaderna mellan kvinnor och män är att kvinnor skulle vara bättre på multitasking. Det irriterade Timo Mäntylä – manlig psykologiprofessor vid Stockholms universitet – så pass mycket att han genomförde en stor undersökning.

160 kvinnor och män genomgick ett multitaskingtest och resultatet visar att den gamla myten inte alls stämmer. Männen var betydligt bättre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt.

Enda gången kvinnorna kom upp i männens kapacitet var under menstruationen. 

– Könsskillnaden i multitasking samvarierar med den kvinnliga menstruationscykeln. Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen (då östrogennivån är hög) medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen, säger Timo Mäntylä.

Resultaten har fått stor spridning i sociala medier och flera män har firat triumfen högljutt. Men vissa kvinnor var skeptiska.


Och en del män sörjde.