Alberto Perez.
1 av 8
Alberto Perez.
Taggade zumba-tjejer.
2 av 8
Taggade zumba-tjejer.
Deltagarna får skriva på ett kontrakt och intyga att de inte tänker stämma någon vid dödsfall.
3 av 8
Deltagarna får skriva på ett kontrakt och intyga att de inte tänker stämma någon vid dödsfall.
Alberto hälsar på fansen.
4 av 8
Alberto hälsar på fansen.
14 miljoner anhängare i 150 länder världen över.
5 av 8
14 miljoner anhängare i 150 länder världen över.
Zumba har fått rockstjärne-status och är enligt grundaren en livsstil.
6 av 8
Zumba har fått rockstjärne-status och är enligt grundaren en livsstil.
Minst sagt entusiastisk publik.
7 av 8
Minst sagt entusiastisk publik.
Det går alltid bra att handla en eeeh...snygg outfit.
8 av 8
Det går alltid bra att handla en eeeh...snygg outfit.

Här fångas de i en mass-zumbios

Nyheter24 möter zumbas grundare Alberto "Beto" Perez och hänger med 900 entusiaster på ett färgstarkt träningspass.


Zumba

En dansbaserad form av gruppträning, dansas huvudsakligen till latinamerikansk musik.

Av saker man vill slippa göra bakfull toppar nog zumba listan. Denna latinska dansform som exploderat i fitnessvärlden de senaste åren är snabb, högljudd och hysterisk neonfärgad med instruktörer som liknar rockstjärnor. Det var därför inte idealt att Nyheter24:s reporter spenderat kvällen innan på krogen. 

Att kliva in i Älvsjömässan på lördagens "Zumba fitness concert" är att möta 80-talet, som för övrigt ringde och vill ha sina kläder tillbaka. Aldrig har så många benvärmare, prasselbyxor, hattar och fransar samlats på samma plats. Köerna ringlar sig långa i butiken med zumba-kläder och det hela ser ut att vara en lukrativ industri.  

900 entusiaster - en liten klick av 14 de miljoner personer som dansar zumba världen över - har idag betalat runt femhundra kronor för ett 90-minuterspass med Alberto "Beto" Perez, zumbans colombianska grundare som varit bosatt i Miami sedan många år tillbaka.

Nyheter24 möter Perez för en intervju innan passet drar igång och en perfekt groomad människa stiger in i rummet. Han ser nästan ut som en Ken-docka och långt ifrån sina 42 år. Håret är glansigt, ögonfransarna tjocka och Miami-brännan lika perfekt som hans släta ansikte. Det enda som stör bilden är det faktum att han sitter i en dunjacka och har handskar på sig inomhus.

– Det är kallt i Sverige, konstaterar Perez.

Vad ska du bjuda på idag?

– Jag har med mig sex instruktörer från alla delar av världen. Vi kommer ge 100 procent kraft och 100 procent energi. Vi är perfekt antal personer i publiken, inte för många och inte för få. Konserten ska dessutom bjuda på livemusik. Det är alltid stora grupper av svenskar när vi gör konserter utomlands så det var dags att åka hit. 

Perez berättar att han turnerar runt i drygt 80 länder.  

Det låter som en multi-miljon industri?

– Jag är inte här för att sälja videos, det här är mitt riktiga liv.

Fortfarande, 14 miljoner utövare. Är du väldigt rik?

Han spänner ögonen i mig men ler vänligt som svar.

Det låter som den amerikanska drömmen? 

– Det kan man säga, jag respekterar den amerikanska drömmen. Jag sov till och med två nätter utomhus när jag just kommit till USA. I en park, Hilton park, men ändå, skrattar han. 

Vad är bra att tänka på som nybörjare?

– Zumba är en praktisk livsstil och inte egentligen till för att tappa vikt. Utan för att le, skaffa vänner och uppleva musiken. Kroppen reagerar på ett positivt sätt. Det har till och med börjat användas som cancerterapi.

Perez nickar övertygande och fortsätter:

– Det som är bra med zumba är att tre generationer kan komma in till mitt gym. Varje rytm har fyra steg, det finns inte några svårighetsnivåer och det är okej att freestyla på sidan av.

– "No pain no gain" brukar man säga, men vi säger "If you don’t smile you dont gain".

Kontraktet om dödsfall

Det typiska amerikanska syns i blanketterna alla utövare måste skriva på, där det står att vi inte kan skylla på organisatörerna om vi plötsligt dör under zumba-passet. Kan man dö av det här? Tänker jag förskräckt. 

I kön för att lämna in väskorna står Kaisa Unander, 49, zumba-utövare sedan flera år tillbaka. 

– Jag älskar det här, men det är klart att vi som är sportinriktade känner oss lite förlorade i rockstjärnegrejen, men det är verkligen jätteroligt. Det är bara att hänga på, ingen känner sig utpekad och man hinner inte titta på någon annan.

Även Anna Wingren, 47, är på plats i Älvsjömässan. 

– Jag kom för att se Beto och för att dansa zumba. Det är en gång han kommer hit. Hur dansar han? Vad finns det för nyheter? Det är en rolig happening. 

– Nu börjar det! Utbrister hon när musiken drar igång i den massiva arenan. 

Ett upphetsat vrål kommer från publiken. Dansarna på scen får fart på folkmassan som mer än gärna hänger på, även om de flesta inte verkar ha någon större koll på koreografin. Nyheter24:s reporter upptäcker snart att det här är jättesvårt. Det är säkert tre gånger svårare än "Friskis och svettis". Men det är bra för flåset och sant som de säger: ingen bryr sig om att man gör fel.

Musikens rytmer är förföriska, tempot galet och volymen hög. När Beto Perez kommer ut på scenen stiger ett ännu högre vrål från folkmassan som genast lägger i en extra växel. Zumba är en kul träningsform för den som gillar att dansa med fart och fläkt. Beto Perez har satt fart på en folkrörelse vars entusiasm syns tydligt på utövarna. 

Men när "Gagnam style" drar igång på högsta volym är det dags för Nyheter24:s reporter att smyga ut. Zumba är inte optimalt för att bota baksmällor, jag lämnar i alla fall med ett leende och får på så sätt lite "gain" – det är nyttigt att skratta åt sig själv. 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!