Polischef anmäld - kollegor kräver avgång

- 18/11/2012, 13:07 -
Om en månad beräknas beskedet om vad som händer med en polischef som ska ha vägrat svara på radioanrop.

Om en månad beräknas beskedet om vad som händer med en polischef som ska ha vägrat svara på radioanrop.

JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Polischefen ska vid flera tillfällen ha vägrat att svara på radioanrop. Flera vill att han ska sluta - men en annan chef säger att förtroendet finns kvar.

LUND. En mellanchef vid polisen i Lund har anmälts för tjänstefel. Det var i samband med att han bötfällde en annan polis, som inte var i tjänst, som ett brådskande radioanrop gick ut på polisradion. Misstänkta inbrottstjuvar jagades och det fanns behov av förstärkning.

Men enligt den anmälan som kommit in till Rikspolisstyrelsen brydde sig mellanchefen inte om det.

– Vi hörde det på radion och att andra kollegor var på väg dit. Men vi höll på med en större insats. Det tar tid för oss att packa ihop våra grejer. Jag är helt säker på att vi inte hade hunnit ikapp, säger polischefen till Sydsvenskan.

Hänt flera gånger

Enligt anmälan ska polischefen struntat i radioanrop vid flera tidigare tillfällen. Nu kräver flera poliser chefens avgång - men enligt närpolischefen Jörgen Nilsson finns det det fortsatt förtroende för honom.

– I en grupp ska man ha medhörning på radion för att veta vad som händer. Jag utgår från att det skett i de här fallen, säger han till Sydsvenskan.