Subutex har länge varit ett hjälpmedel för heroinmissbrukare under avtändningen. Men nu förbjuds läkemedlet i Sverige. Något som väcker starka känslor hos missbrukare.
Subutex har länge varit ett hjälpmedel för heroinmissbrukare under avtändningen. Men nu förbjuds läkemedlet i Sverige. Något som väcker starka känslor hos missbrukare. - Foto: Jack Dempsey/AP/SCANPIX

Ex-missbrukare rasar mot läkemedelsförbud

Läkemedlet subutex som ges till heroinmissbrukare har förbjudits av svenska myndigheter. Nyheter24 har pratat med en förre detta heroinist som inte är nöjd med beslutet.


Subutex

Subutex innehåller buprenorfinhydroklorid som en något svagare, men tillfredsställande, retentionseffekt än en adekvat dos av den rena opioidagonisten metadon och medför minskat opioidmissbruk. Enklare sagt så innebär det att ämnet hjälper heorinmissbrukare att stilla sitt beroende under avtändningen. Ett missbruk kan dock leda till dödsfall. För mer information om Subutex, besök läkemedelsverkets hemsida.

Efter SVT:s granskning av antalet dödsfall som kopplats till subutexmissbruk har nu svenska myndigheter, tillsammans med läkemedelstillverkaren av preparatet, "Reckitt Benckiser", kommit fram till beslutet om förbud.

Men detta är inte till allas glädje. Tommy Hedström som är förre detta heroinmissbrukare och drogfri sen fyra år tillbaka, höjer nu rösten och ger skarp kritik mot beslutet.

– Jag får intrycket av att de bara gör detta för egen vinning för att minska förlusterna när det kommer till den dåliga PR som kommit med de senaste dödsfallen, säger han till Nyheter24.

Tommy Hedström har själv gått på subutex när han lämnade sitt heroinmissbruk och har vänner som går på läkemedlet för tillfället. Tommy Hedströms vänner håller med honom att förbudet av preparatet är under all kritik eftersom det hjälper missbrukare under avtändningen.

– Jag har en handfull vänner som går på subutex just nu. Om de inte får det kan deras liv äventyras. Det är en fråga om liv och död, säger han.

Han har inga egna planer på åtgärder men hoppas att någon kommer att ta tag i det hela och återigen införa läkemedlet som ett godkänt preparat. Till de svenska myndigheter och Reckitt Bencksier som förbjudit läkemedlet, har han följande hälsning:

– Det är inte ni som kommer att lida, det är missbrukarna där ute som behöver subutex.

Subutex väntas att plockas bort från den svenska marknaden i januari nästa år, enligt SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.