Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ex-missbrukare rasar mot läkemedelsförbud

- 23/11/2012, 16:45 -
Subutex har länge varit ett hjälpmedel för heroinmissbrukare under avtändningen. Men nu förbjuds läkemedlet i Sverige. Något som väcker starka känslor hos missbrukare.

Subutex har länge varit ett hjälpmedel för heroinmissbrukare under avtändningen. Men nu förbjuds läkemedlet i Sverige. Något som väcker starka känslor hos missbrukare.

Jack Dempsey/AP/SCANPIX

Läkemedlet subutex som ges till heroinmissbrukare har förbjudits av svenska myndigheter. Nyheter24 har pratat med en förre detta heroinist som inte är nöjd med beslutet.

Efter SVT:s granskning av antalet dödsfall som kopplats till subutexmissbruk har nu svenska myndigheter, tillsammans med läkemedelstillverkaren av preparatet, "Reckitt Benckiser", kommit fram till beslutet om förbud.

Men detta är inte till allas glädje. Tommy Hedström som är förre detta heroinmissbrukare och drogfri sen fyra år tillbaka, höjer nu rösten och ger skarp kritik mot beslutet.

– Jag får intrycket av att de bara gör detta för egen vinning för att minska förlusterna när det kommer till den dåliga PR som kommit med de senaste dödsfallen, säger han till Nyheter24.

Tommy Hedström har själv gått på subutex när han lämnade sitt heroinmissbruk och har vänner som går på läkemedlet för tillfället. Tommy Hedströms vänner håller med honom att förbudet av preparatet är under all kritik eftersom det hjälper missbrukare under avtändningen.

– Jag har en handfull vänner som går på subutex just nu. Om de inte får det kan deras liv äventyras. Det är en fråga om liv och död, säger han.

Han har inga egna planer på åtgärder men hoppas att någon kommer att ta tag i det hela och återigen införa läkemedlet som ett godkänt preparat. Till de svenska myndigheter och Reckitt Bencksier som förbjudit läkemedlet, har han följande hälsning:

– Det är inte ni som kommer att lida, det är missbrukarna där ute som behöver subutex.

Subutex väntas att plockas bort från den svenska marknaden i januari nästa år, enligt SVT.