Fredag 24 Sep
Stockholm

Nu inleds striden om skadestånd till tvångssteriliserade

Nästa år försvinner lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering. RFSL och en rad anda organisationer kräver nu ett skadestånd av staten för de transsexuella som blivit tvångssteriliserade.
1 av 6
Nästa år försvinner lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering. RFSL och en rad anda organisationer kräver nu ett skadestånd av staten för de transsexuella som blivit tvångssteriliserade. Foto: Ida Eklund/ Scanpix
På Socialdepertementet tycks man dock ännu inte känna till RFSL:s krav.
2 av 6
På Socialdepertementet tycks man dock ännu inte känna till RFSL:s krav. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tror starkt på de kommer att får rätt och att staten kommer att betala ut ett skadestånd.
3 av 6
RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tror starkt på de kommer att får rätt och att staten kommer att betala ut ett skadestånd. Foto: Peter Knutson
Transexuelle Aleks Sigfridsson är glad över att lagen slopas och tror även själv att ett skadestånd kommer att betalas ut.
4 av 6
Transexuelle Aleks Sigfridsson är glad över att lagen slopas och tror även själv att ett skadestånd kommer att betalas ut. Foto: Niklas Sandberg
Skulle staten inte visa förståelse genom att exempelvis lagstadga om ett skadestånd, anser Aleks Sigfridsson då att de mer eller mindre har grävt sin egen grav.
5 av 6
Skulle staten inte visa förståelse genom att exempelvis lagstadga om ett skadestånd, anser Aleks Sigfridsson då att de mer eller mindre har grävt sin egen grav. Foto: Niklas Sandberg
Aleks Sigfridsson har även transsexuella vänner som välkomnar den nya lagen och ett skadestånd.
6 av 6
Aleks Sigfridsson har även transsexuella vänner som välkomnar den nya lagen och ett skadestånd. Foto: Niklas Sandberg

När lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering rivs upp nästa år, kräver RFSL och en rad andra organisationer skadestånd av staten. Men på Socialdepartementet känner man ännu inte till frågan överhuvudtaget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Könskorrigeringar

Antal operationer per år i Sverige: Cirka 60.

Kostnad per operation: Varierar, men de olika ingreppen kan var för sig kosta upp emot mellan 150 000 och 200 000 kronor.

Sammanlagd kostnad per år: Varierar även detta, men en sammalagd kostnad för vissa av de många ingreppen, som exempelvis ansiktskirurgi som många transsexuella genomgår, kan kosta upp emot mellan 2,3 och 4 miljoner per år.

Kostnad patient: Endast patientavgift, resten står staten för eftersom transexualism klassas som ett medicinskt tillstånd. Undantaget är ansiktskirurgi som individen står själv för.

Typer av ingrepp: Ansiktskirurgi, bröstförstoring/bröstförminskning, fallo- och vaginoplastik vilket innebär att man får en konstgjord penis/vagina.

Behandlingar: Transsexuella som genomgår en könskorrigering måste gå på hormonbehandlingar under resten av livet för att kroppen inte ska återgå till sina gamla funktioner med exempelvis skäggväxt eller avsaknaden av skäggväxt.

Den första juli 2013 träder en ny lag i kraft som en gång för alla sätter stopp för tvångssterilisering vid ett könsbyte. Detta efter att Kristdemokraterna, som länge satt käppar i hjulet, äntligen svängt i frågan. Den nya lagen medför också ett skadeståndskrav från tidigare tvångssteriliserade svenskar som representeras av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL). Socialdepartementet, som leds av socialminister Göran Hägglund, är helt ovetande om skadeståndskraven när Nyheter24 hör av sig.

– Jag känner inte till några sådana planer, svarar Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö på frågan om staten är villig att betala ut ett skadestånd, till Nyheter24.

Detta beror troligtvis för att RFSL ännu inte gått ut med ett pressmeddelande om det hela, utan endast skrivit om det på Facebook.

Ett skadestånd på minst 175 000

Mellan 1934 och 1976 tvångssteriliseradescirka 63 000 personer i Sverige. Majoriteten av dessa var kvinnor och ur ett etniskt perspektiv var många av dessa romer. 1999 fick den gruppen 175 000 kronor vardera i skadestånd. Från 1972 stiftades en ny lag som möjliggjorde juridiskt könsbyte, vilket innebär att en person kunde byta namn och personnummer, men för detta krävde lagen att individen steriliserade sig. När nu detta krav försvinner ur lagen kräver bland annat RFSL och en rad andra organisationer skadestånd av staten för samtliga transsexuella individer som tvångssteriliserats från 1972. RFSL och de andra organisationerna kräver att skadeståndet, som efter förslag från deras håll ska vara på minst 175 000 kronor, ska betalas ut efter att lagen omsterilisering avskaffats.

Mellan 1972 och 2011 har cirka 800 personer korrigerat sitt kön i Sverige. RFSL kommer att driva en process för de individer som hör av sig till dem och vill ha ett skadestånd. Än så länge har cirka 70 personer hört av sig. Skulle dock staten gå med på att ge de tvångsteriliserade individerna ett skadestånd kommer då samtliga personer att få det.

"Inte mer än rätt att transpersoner får ersättning"

På RFSL anser man att minst 175 000 per person är en högst rimlig summa.

– Om den svenska staten tyckte att det varokej att stifta en lag 1999 för att ersätta betydligt fler människor som blivittvångssteriliserade på grund av andra lagar så är det inte mer än rätt atttranspersoner får ersättning nu med ett belopp som motsvarar åtminstone vad defick, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till Nyheter24.

Enligt organisationen gäller kravet på skadeståndalla. Alltså både män som blir kvinnor och kvinnor som blir män, som båda två steriliseras vid en könskorrigering.

– Skadeståndet gäller alla som uppleveratt de hade velat själva välja om de ville behålla sin fortplantningsförmåga,antingen genom att inte göra vissa ingrepp eller genom att till exempel frysaner spermier. Människor har nekats att bevara könsceller med hänvisning tillsteriliseringstvånget i lagstiftningen, säger Westerlund.

"Förstört deras framtid"

Nyheter24 har träffat en av dem som påverkas av lagändringen. Aleks Sigfridsson är 25 år gammal och sitter i förbundsstyrelsen för RFSL Ungdom. Sigfridsson tänker inte riskera att bli steriliserad när han genomgår sin könskorrigering. Därför har han planerat in sitt könsbyte först efter att lagen avskaffats.

– I och med att lagen ändras kommer jag att kunna byta kön juridiskt, vilket jag inte hade kunnat innan, säger han.

Sigfridsson har planen klar. Först ska han gå på hormoner under en längre tid och göra minst en könkorrigerande operation. Sen ska han ansöka om ett juridiskt könsbyte. Han kommer behålla sin fortplantningsförmåga och är öppen för att skaffa barn i framtiden.

– Jadå, jag kan definitivt tänka mig att skaffa barn men då överlåter jag helst bärandet till min partner. Men skulle inte hon kunna, så får väl jag göra det, men jag undviker det helst, säger Sigfridsson.

Sigfridsson är ganska säker på att kravet påskadestånd kommer gå igenom. Staten har mer eller mindre förstört framtiden för dem som tvångssteriliserats, däribland två av hans vänner.

– Den ena som har genomgått operationenbryr sig inte så mycket men känner ändå i efterhand att han hade kunnat hoppaöver det. Han ångrar sig lite nu i efterhand och menar på att operationen varonödig.

– Min andra vän är dock mycket upprördöver att han blev steriliserad mot sin vilja. Han kommer nog bli väldigt gladom kravet på skadestånd går igenom, säger Sigfridsson.

Fick rätt mot Socialstyrelsen

Westerlund är dock säker på att det finns goda möjligheter att lyckas med krav på skadestånd av staten. Men på RFSL har man ännu inte bestämt sig om vilken väg man ska ta för att få igenom kravet om skadestånd.

– Ja, annars hade vi inte tagit det härinitiativet. Vi har inte vänt oss till regeringen i det här läget. Alltingberor på kammarrättsdomen som vi väntar på.

Kammarrättsdomen i fråga berör en 30-årig man som bytte biologiskt kön. Men för att få byta juridiskt kön krävdelagen att han steriliserade sig. Han vägrade detta och fick sen rätt mot Socialstyrelsen i Förvaltningsrätten i Stockholm. Myndigheten valde dock att överklaga och allt avgörs inom kort i kammarrätten. Mycket talar dock för att 30-åringen kommer gå segrande ur striden. 

Kerstin Burman är jurist och är den somrepresenterar 30-åringen i kammarrätten. Hon engagerar sig för RFSL och detranssexuellas rättigheter på en volontärbasis. Burman menar att hon lägger ner mellan fem och tio timmar i veckan på frågor rörande transsexuella och troratt RFSL kan få igenom sina skadeståndskrav. Men helt utan en fightblir det inte.

– Vi tror attvi får rätt. Vi ser det som ett brott mot Europakonventionen. I nuläget blirdet en rättslig process eftersom regeringen ännu inte tagit upp frågan. Jagtror nog att även Europadomstolen skulle gå på vår linje, vilket vi är villigaatt ta det till, säger Burman till Nyheter24.

”Tråkigt attskattebetalarna ska behöva betala för regeringens brott”

Burman kommer att företräda de som vill haskadestånd i rätten, för att de ska få ut ett skadestånd.

– Det ärjättetråkigt att regeringen har begått tvångssteriliseringar, och det är klarttråkigt att skattebetalarna ska behöva betala för regeringens brott. Mensamtidigt ska de utsatta ha rätt till ett skadestånd, säger Burman.

Skulle staten inte visa förståelse med de som blivit tvångssteriliserade genom att till exempel lagstadga om ett skadestånd, blir det en stor besvikelse för transsexuella och även ett bakslag för de mänskliga rättigheterna, menar RFSL. Sigfridsson anser att staten gräver sin egen grav om de nekar.

– Då tar Sverige inte sitt ansvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela