Nästa år försvinner lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering. RFSL och en rad anda organisationer kräver nu ett skadestånd av staten för de transsexuella som blivit tvångssteriliserade.
1 av 3
Nästa år försvinner lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering. RFSL och en rad anda organisationer kräver nu ett skadestånd av staten för de transsexuella som blivit tvångssteriliserade. - Foto: Ida Eklund/ Scanpix
På Socialdepertementet tycks man dock ännu inte känna till RFSL:s krav.
2 av 3
På Socialdepertementet tycks man dock ännu inte känna till RFSL:s krav. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tror starkt på de kommer att får rätt och att staten kommer att betala ut ett skadestånd.
3 av 3
RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tror starkt på de kommer att får rätt och att staten kommer att betala ut ett skadestånd. - Foto: Peter Knutson

Nu inleds striden om skadestånd till tvångssteriliserade

När lagen om tvångssterilisering vid könskorrigering rivs upp nästa år, kräver RFSL och en rad andra organisationer skadestånd av staten. Men på Socialdepartementet känner man ännu inte till frågan överhuvudtaget.


Könskorrigeringar

Antal operationer per år i Sverige: Cirka 60.

Kostnad per operation: Varierar, men de olika ingreppen kan var för sig kosta upp emot mellan 150 000 och 200 000 kronor.

Sammanlagd kostnad per år: Varierar även detta, men en sammalagd kostnad för vissa av de många ingreppen, som exempelvis ansiktskirurgi som många transsexuella genomgår, kan kosta upp emot mellan 2,3 och 4 miljoner per år.

Kostnad patient: Endast patientavgift, resten står staten för eftersom transexualism klassas som ett medicinskt tillstånd. Undantaget är ansiktskirurgi som individen står själv för.

Typer av ingrepp: Ansiktskirurgi, bröstförstoring/bröstförminskning, fallo- och vaginoplastik vilket innebär att man får en konstgjord penis/vagina.

Behandlingar: Transsexuella som genomgår en könskorrigering måste gå på hormonbehandlingar under resten av livet för att kroppen inte ska återgå till sina gamla funktioner med exempelvis skäggväxt eller avsaknaden av skäggväxt.

Den första juli 2013 träder en ny lag i kraft som en gång för alla sätter stopp för tvångssterilisering vid ett könsbyte. Detta efter att Kristdemokraterna, som länge satt käppar i hjulet, äntligen svängt i frågan. Den nya lagen medför också ett skadeståndskrav från tidigare tvångssteriliserade svenskar som representeras av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL). Socialdepartementet, som leds av socialminister Göran Hägglund, är helt ovetande om skadeståndskraven när Nyheter24 hör av sig.

– Jag känner inte till några sådana planer, svarar Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö på frågan om staten är villig att betala ut ett skadestånd, till Nyheter24.

Detta beror troligtvis för att RFSL ännu inte gått ut med ett pressmeddelande om det hela, utan endast skrivit om det på Facebook.

Ett skadestånd på minst 175 000

Mellan 1934 och 1976 tvångssteriliseradescirka 63 000 personer i Sverige. Majoriteten av dessa var kvinnor och ur ett etniskt perspektiv var många av dessa romer. 1999 fick den gruppen 175 000 kronor vardera i skadestånd. Från 1972 stiftades en ny lag som möjliggjorde juridiskt könsbyte, vilket innebär att en person kunde byta namn och personnummer, men för detta krävde lagen att individen steriliserade sig. När nu detta krav försvinner ur lagen kräver bland annat RFSL och en rad andra organisationer skadestånd av staten för samtliga transsexuella individer som tvångssteriliserats från 1972. RFSL och de andra organisationerna kräver att skadeståndet, som efter förslag från deras håll ska vara på minst 175 000 kronor, ska betalas ut efter att lagen omsterilisering avskaffats.

Mellan 1972 och 2011 har cirka 800 personer korrigerat sitt kön i Sverige. RFSL kommer att driva en process för de individer som hör av sig till dem och vill ha ett skadestånd. Än så länge har cirka 70 personer hört av sig. Skulle dock staten gå med på att ge de tvångsteriliserade individerna ett skadestånd kommer då samtliga personer att få det.

"Inte mer än rätt att transpersoner får ersättning"

På RFSL anser man att minst 175 000 per person är en högst rimlig summa.

– Om den svenska staten tyckte att det varokej att stifta en lag 1999 för att ersätta betydligt fler människor som blivittvångssteriliserade på grund av andra lagar så är det inte mer än rätt atttranspersoner får ersättning nu med ett belopp som motsvarar åtminstone vad defick, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till Nyheter24.

Enligt organisationen gäller kravet på skadeståndalla. Alltså både män som blir kvinnor och kvinnor som blir män, som båda två steriliseras vid en könskorrigering.

– Skadeståndet gäller alla som uppleveratt de hade velat själva välja om de ville behålla sin fortplantningsförmåga,antingen genom att inte göra vissa ingrepp eller genom att till exempel frysaner spermier. Människor har nekats att bevara könsceller med hänvisning tillsteriliseringstvånget i lagstiftningen, säger Westerlund.

Fick rätt mot Socialstyrelsen

Westerlund är dock säker på att det finns goda möjligheter att lyckas med krav på skadestånd av staten. Men på RFSL har man ännu inte bestämt sig om vilken väg man ska ta för att få igenom kravet om skadestånd.

– Ja, annars hade vi inte tagit det härinitiativet. Vi har inte vänt oss till regeringen i det här läget. Alltingberor på kammarrättsdomen som vi väntar på.

Kammarrättsdomen i fråga berör en 30-årig man som bytte biologiskt kön. Men för att få byta juridiskt kön krävdelagen att han steriliserade sig. Han vägrade detta och fick sen rätt mot Socialstyrelsen i Förvaltningsrätten i Stockholm. Myndigheten valde dock att överklaga och allt avgörs inom kort i kammarrätten. Mycket talar dock för att 30-åringen kommer gå segrande ur striden. 

Kerstin Burman är jurist och är den somrepresenterar 30-åringen i kammarrätten. Hon engagerar sig för RFSL och detranssexuellas rättigheter på en volontärbasis. Burman menar att hon lägger ner mellan fem och tio timmar i veckan på frågor rörande transsexuella och troratt RFSL kan få igenom sina skadeståndskrav. Men helt utan en fightblir det inte.

– Vi tror attvi får rätt. Vi ser det som ett brott mot Europakonventionen. I nuläget blirdet en rättslig process eftersom regeringen ännu inte tagit upp frågan. Jagtror nog att även Europadomstolen skulle gå på vår linje, vilket vi är villigaatt ta det till, säger Burman till Nyheter24.

”Tråkigt attskattebetalarna ska behöva betala för regeringens brott”

Burman kommer att företräda de som vill haskadestånd i rätten, för att de ska få ut ett skadestånd.

– Det ärjättetråkigt att regeringen har begått tvångssteriliseringar, och det är klarttråkigt att skattebetalarna ska behöva betala för regeringens brott. Mensamtidigt ska de utsatta ha rätt till ett skadestånd, säger Burman.

Skulle staten inte visa förståelse med de som blivit tvångssteriliserade genom att till exempel lagstadga om ett skadestånd, blir det en stor besvikelse för transsexuella och även ett bakslag för de mänskliga rättigheterna, menar RFSL. Sigfridsson anser att staten gräver sin egen grav om de nekar.

– Då tar Sverige inte sitt ansvar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.