Lördag 28 Maj
Stockholm

Skola lät inte flicka vara stjärngosse

Flickan fick inte vara stjärngosse, nu hävdar rektorn att allt är löst.
1 av 2
Flickan fick inte vara stjärngosse, nu hävdar rektorn att allt är löst. Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX
I helgen blev det stor uppmärksamhet kring en nyhet om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe. Det stämde dock inte.
2 av 2
I helgen blev det stor uppmärksamhet kring en nyhet om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe. Det stämde dock inte. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

En tjej i trean fick inte vara stjärngosse i ett luciatåg på en Stockholmsskola. Men när Nyheter24 når rektorn hävdar han att allt är löst och vill inte säga något.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
"Pepparkaksgate"

Under helgen skrev Nerikes Allehanda att en pojke förbjudits vara pepparkaksgubbe eftersom folk kan ta illa upp. Senare visade det sig dock att eleverna och lärarna kommit överens om att inte ha pepparkaksgubbar alls.

STOCKHOLM. – Det är ett traditionellt Luciatåg vi har på skolan i årskurs 3. Det innebär alltså att alla tärnor är tjejer och killarna är stjärngossar. 

Det svaret fick en mamma från en lärare när hon hörde av sig och frågade varför hennes dotter Lisa, 9, inte fick vara stjärngosse.

Enligt sajten Ajour.se säger Enskedefältets skolas rektor Svante Lööf att de vill ha "ett traditionsenligt och vackert luciatåg". Men när Nyheter24 når honom säger han att han inte gett några citat till Ajour och att han inte vill säga något mer utom detta:

– Det är löst nu, säger han till Nyheter24.

Flickans mamma har i ett nytt mejl skrivit argt till skolan:

"Vänligen förklara för mig hur ett luciatåg blir fult av att en flicka har strut på huvudet? Och hur vet du att eleverna skulle skämmas för att en stjärngosse är tjej? Så gott som hela samhället utanför er trångsynta skolvärld tycker att det är ren skandal att begränsa min dotters sätt att uttrycka sig så som ni nu gör."

Enligt Ajour har flickan övertalats att vara tomte i stället.

På Twitter frågar sig vissa varför reaktionerna den här gången inte är lika starka som efter nyheten om att en pojke inte fick vara pepparkaksgubbe (något som senare visade sig inte stämma):

Andra har berättat att de varit med om exakt samma sak:

Lisa heter egentligen något annat.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela