Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säcksuccé på Sergels torg

Tusentals säckar samlades in på Sergels torg i söndags.
1 av 3

Tusentals säckar samlades in på Sergels torg i söndags.

Privat/Facebook

Sorteringen tog fart tidigare i veckan.
2 av 3

Sorteringen tog fart tidigare i veckan.

Privat/Facebook

Varma kläder sorteras av varma människor.
3 av 3

Varma kläder sorteras av varma människor.

Privat/Facebook

Nyheter | 13/12/2012 12:40

I söndags anordnade organisationen Soppkök Stockholm en insamling av varma vinterkläder till de hemlösa, på Sergels torg i Stockholm. Resultatet blev tusentals insamlade säckar med kläder. Nyheter24 har pratat med Milad Mohammadi, en av initiativtagarna.

STOCKHOLM. Årets vinter, som redan slagit till hårt, väntas att bli en av de kallare vintrarna, enligt metrologer. Som hemlös är det då inte kul att behöva ligga ute i den isande kylan. Vad som dock kan göra saken lite bättre är om nya, varma vinterkläder finns till hands. Detta är precis vad organisationen Soppkök Stockholm tänkte.

I söndags samlade de in kläder från allmänheten på Sergels torg i Stockholm och det blev ett lyckat resultat. 

– Vi har fått ihop hundratals, ja även tusentalssäckar med kläder. Det blev ett berg, säger Milad Mohammadi, en av initiativtagarna till Soppkök Stockholm, till Nyheter24.

Men inga beslutsfattare syntes till

Enligt Mohammadi dök alla möjliga människor upp. Både unga och gamla som uppmärksammat händelsen på Facebook och Twitter.

– Det var en väldigt stor mångfald av människor som dök upp. Det blir därmed ett antirasistiskt samhälle genom att vi lyckassamla in så många människor. Syftet handlar om att belysa problematiken med hemlösa i Sverige,vilket är ett akut problem.

Trots att många människor dök upp, syntes inga politiker eller beslutsfattare till vilket Mohammadi beklagar eftersom mycket av syftet med Soppkök Stockholm är att få deras uppmärksamhet.

– Vi fick ialla fall medial uppmärksamhet av bland annat SR Metropol och Metro. Synd attbeslutsfattarna inte var där dock. Det var ju lite det som var saken. Att fåuppmärksamhet från beslutsfattare och politiker som därmed hade kunnat göranågot åt problemet.

Lämnar kläderna på härbergen

Mohammadi förklarar att han inte visste att intresset skulle vara så här stort och att det hela skulle bli en sådan succé. Enligt honom hade Soppkök Stockholm akuta problem med transport och förvaring av kläderna. Men efter lite tur fann de dock platser, utspridda lite här och var, där de kunde förvara kläderna. 

– Nu under veckan har vi kvotering där vi sorterar kläderna, sen delar vi utdem. Vi åker helt enkelt ut tillhärbärgen och lämnar kläder till alla som kan tänkas behöva det. Vi åkerrunt helt enkelt.

Läget mer akut nu än någonsin

Organisationen har enligt Mohammadi haft en dialog med Stockholms Stad rörande händelsen. Men Mohammadi poängterar även att organisationen är obunden, både politiskt och religiöst. Syftet är snarare att få politikers uppmärksamhet och att få dem att göra något åt saken.

– Vi vill ta upp diskussionenpå den politiska agendan, och vi har ingen äganderätt. Vi vill att politiker ska engagera sig. Nu har det blivittrendigt att hjälpa folk, och det är nu mer akut än någonsin att hjälpa de hemlösa. Vivill att folk ska ta vår rörelse på allvar. Allt från politiker till gemeneman, säger han.