Torsdag 21 Okt
Stockholm

Hej där, Maja Alderin Francis, som vann SL-kortet, giltigt till 2020

Tidigare i veckan avgjordes Arrivas tävling där vinnaren av bästa förslag på hur SL:s resor kunde bli bättre vann ett SL-kort giltigt till 2020. Nyheter24 har pratat med den lycklige vinnaren Maja Alderin Francis. Artikeln skrevs i samarbete med Arriva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De tio andra finalisterna

Här är de övriga tio finalistförslagen

Småbussar.

Trafikinformation i mobilen.

Minska skadegörelsen.

Feedback i mobilen. 

Underhållning ombord.

Matkassen i mobilen. 

Extrabussar vid tvärbanan.

Fler cykelparkeringar.

Buss från Brommaflyg.

Kundombudsman.

Av de elva finalisterna i Arrivas tävling, där vinnaren vann ett SL-kort som gäller till 2020, blev Maja Alderin Francis den lyckliga som tog hem tävlingen. Tävlande fick skicka in sina idéer för hur SL och hur deras resor kunde bli bättre. Maja Alderin Francis förslag var att tågen och bussarna borde få sig ett lyft genom att de bland annat smyckas med konstverk av konstnärer.

Hur känns det att ha vunnit?

– Det känns helt fantastiskt och overkligt. Jag bor utanför stan och har varken bil eller körkort, och som fattig student är detta verkligen välbehövt.

Hur fick du din idé?

– Jo, jag åker mycket tunnelbana och buss och det hela känns bara så dystert och ser tråkigt ut. Jag tycker att det borde vara färggladare. Sen vore det ju även kul att kunna ge unga konstnärer en chans att visa sina färdigheter.

Hur hade du tänkt att det hela skulle se ut? Något förslag på konst?

– Jag har lite olika idéer. Dels skulle jag vilja smycka tågen med konst, så som de brukar göra när de täcker ett helt tåg med reklam från något företag. Istället så skulle man kunna göra detsamma med konst. Dels så skulle de kunna ha utställningar i tågen som ändras och förnyas efter hand. Sätena skulle även kunna förnyas.

Har du några drömkonstnärer som du vill ska måla och smycka tågen?

– Alla mina kompisar haha nej men det finns en kvinnlig konstnär som jag gillar som heter Linda Lovisa Fernqvist. Hon är mycket duktig och jag skulle gärna vilja se att hon var någon av konstnärerna.

Hur kommer du att fira vinsten?

– Just nu är jag i Skåne hos föräldrarna, så jag tror nog att vi kommer att dricka lite skumpa och hitta på något ikväll. Kanske gå på teater. 

Artikeln skrevs i samarbete med Arriva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela