Söndag 29 Maj
Stockholm

HD fällde Ephone - fildelares framtid står på spel

Framtiden för fildelare kan nu vara hotad.
1 av 3
Framtiden för fildelare kan nu vara hotad. Foto: Scanpix
Framtiden för fildelare kan nu vara hotad.
2 av 3
Framtiden för fildelare kan nu vara hotad. Foto: SCANPIX
Internetoperatören E-phone dömdes idag i Högsta domstolen.
3 av 3
Internetoperatören E-phone dömdes idag i Högsta domstolen. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Internetoperatören Ephone dömdes i dag i Högsta domstolen i det omtalade Ipred-fallet. Operatören tvingas nu att lämna ut uppgifter om sina användare. Nyheter24 har pratat med Piratpartiets Anna Troberg om domen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Upphovsrätten viktigare

Högsta domstolen har fält Ephone med bland annat motiveringen att upphovsrätten går före den personliga intergriteten. Något som Anna Troberg starkt kritiserar.

– Det är ju helt befängt. Självklart går den personliga integriteten före. Företag kan inte gå före människors sekretess och personliga integritet. Det blir en märklig situation. Jag är inte förvånad över beslutet men jag blir upprörd. Det tyder på att de har en konstig prioritet.  

STOCKHOLM. – Det här blir ett stort problem, det innebär att Högsta domstolenger upphovsrättshavare rätt att leka polis. Det öppnar upp möjligheten för dem attskicka utpressningsbrev till fildelare, säger Anna Troberg, Piratpartiets partiledare till Nyheter24.

Internetoperatören Ephone, dömdes tidigare i dag i Högsta domstolen och måste därmed lämna ut uppgifter och IP-adresser till deras användare till fem ljudboksförlag. Ephone döms även att betala ut ungefär 754 000 kronor till förlagen för rättegångskostnader.

Att Ephone döms innebär enligt många att jakten på fildelare nu kommer att trappas upp eftersom fler upphovsrättshavare då kommer att begära ut IP-adresser och andra uppgifter från internetoperatörer. Anna Troberg tror även hon att detta kommer att bli verklighet.

– Upphovsrättsindustrin har mobiliserats hela åretoch detta är vad de har väntat på för att kunna ta nästa steg, säger hon och fortsätter: 

– Man ska även vara medveten om att upphovsrättsindustrins nya möjligheter att jaga fildelare bara till viss del handlar om att dra folk inför rätta. I realiteten kommer det snarare att leda till att man skickar ut utpressningsbrev och hotar med en rättslig process om man inte betalar en viss summa.

En långvarig process

Det var i april 2009 som internetoperatören Ephonevägrade att lämna ut uppgifter om deras kunder till fem ljudboksförlagoch ställdes därför inför rätta i tingsrätten.

Den nya Ipred-lagen hade trätt i kraft tidigare samma månadoch gav upphovsrättsinnehavare rättigheter att vid domstol begära beslut på attinternetoperatörer skulle lämna ut IP-adresser och vilka internetabonnemang somIP-adresserna tillhörde. De fem ljudboksförlagen ville få tag i fildelare, som var kunder hos Ephone och som hade delat deras ljudböcker på nätet.

Ephone vägrade att lämna ut uppgifter till förlagen med motiveringen att lagar om peronlig intergritet och sekretess hade högre prioritet än Ipred-lagen. Till en följd av detta ställdes Ephone inför rätta i tingsrätten och blev därmed det första Ipred-målet i svensk domstol.

Tingsrätten gick på ljudboksförlagens linje och ålade Ephone att lämna ut de uppgifter som förlagen krävde. Men Ephone lät sig dock inte bekämpas utan en fight och överklagade domen till hovrätten. Hovrätten dömde till företagets fördel och gav dem rätt att inte behöva avsölja identiteten på misstänkta fildelare.

Till en följd av detta skedde i oktober 2009 än en gång en överklagan, fast denna gång av bokförlagen, till Högsta domstolen. Här låg ärendet kvar i över tre år och i dag fälldes alltså den avgörande domen mot Ephone, där företaget som sagt dömdes och måste nu lämna ut uppgifter om sina användare.

Lagarna problemet

Troberg är av åsikten att den fällande domen är ett problem som ligger i lagarna och som enligt henne måste ändras.

– Det är lagarna man måste ändra. Om vi har lagar som ärorsaken till detta problem, måste man gå till roten av problemet. Alltså ettbortskaffande av lagarna. Som Ipred till exempel, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela