Snart är den här - men när?
1 av 8
Snart är den här - men när? - Foto: TPB - AFK.
TPB:s hårddisk.
2 av 8
TPB:s hårddisk. - Foto: tpbafk.tv
Gottfrid Svartholm Warg.
3 av 8
Gottfrid Svartholm Warg. - Foto: tpbafk.tv
Peter Sunde Kolmisoppi.
4 av 8
Peter Sunde Kolmisoppi. - Foto: tpbafk.tv
Fredrik Neij.
5 av 8
Fredrik Neij. - Foto: tpbafk.tv
Dokumentärens producent Simon Klose.
6 av 8
Dokumentärens producent Simon Klose. - Foto: tpbafk.tv
Datorcentral.
7 av 8
Datorcentral. - Foto: tpbafk.tv
Monique Wadsted.
8 av 8
Monique Wadsted. - Foto: tpbafk.tv

Nu avslöjar han nya detaljer om Pirate Bay-filmen

"The pirate bay - away from keyboard", heter den dokumentär som mycket snart har världspremiär. Nyheter24 har pratat med producenten som följt skaparna av världens största torrentsajt.


The Pirate Bay-rättegången

Nyheter24 har genom åren varit en av de medier som följt rättegången, domen mot Pirate Bay hårdast. 

Hela vår bevakning av sajten finns att hitta här. 

FRA

Lagen lades fram som förslag i Riksdagen 2006 av tidigare försvarsminister Mikael Odenberg som hade tagit över den av den föregående socialdemokratiska regeringen. Lagen röstades igenom 2008 och trädde i kraft den 1 januari 2009.
Lagen fick långt innan den röstades igenom hård kritik från allmänheten som menade på att friheten nu gick i graven och att detta var inledningen på ett totalitärt samhälle där staten övervakar sina medborgare.

– Jag sitter just nu på en strand i Vietnam så det är vågor du hör i bakgrunden, inleder Simon Klose, 37, samtalet med Nyheter24

– Vad trevligt, svarar jag och tittar ut genom fönstret på Stockholms snöslaskiga gator. 

Simon förklarar vidare att vädret är fantastiskt där i Mui Ne, en av Vietnams snabbast växande badorter där han och en programmerare just nu jobbar med att utveckla ett program de ska släppa i samband med dokumentären "The pirate bay - away from keyboard", eller förkortat "TPB - AFK". 

– Så är det när man jobbar med internet - man kan befinna sig lite var som helst, säger Simon. 

Programmeraren gillar att vindsurfa och Simon gillar det varma vädret. Perfekt. Jag sliter bort tankarna från sand mellan tårna och tittar på mitt tangentbord. Filmens titel skvallrar om en ironisk kommentar som sades under rättegången 2008 mot Pirate bay-grundarna Peter Sunde, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg

Under förhören i Stockholms tingsrätt fick Peter Sunde frågan om när de tre hade träffats första gången IRL, alltså "in real life". Datorslang, som kanske yttrades för att ge intrycket att faktiskt fler i rättssalen hade koll på datorer och internet.

"Vi använder väl inte uttrycket IRL utan vi använder AFK som betyder 'away from keyboard', vi tycker att det är på riktigt på internet", svarade Peter Sunde och flinade.

Den uppnosiga kommentaren inspirerade inte bara till filmens namn utan symboliserar hela piratrörelsen. Mycket sker med en glimt i ögat. Att våga utveckla, riskera och tänka utanför de konservativa ramarna är precis vad flitiga internetanvändare gör - oavsett om det retar upp multimiljonföretag som Universal Studios, Warner Bros och Sony. Men att reta upp dem innebär konsekvenser, närmare bestämt 30 miljoner kronor och ett års fängelse. 

– Det hela började med att jag fick ett telefonsamtal av min vän Timbuktu som frågade vilka de här TPB-snubbarna egentligen var. Peter Sunde hade tydligen läst en debattartikel om varför Timbuktu inte gillade FRA-lagen och undrade om han ville komma på en demonstration i Malmö och prata mer om det. Jag blev nyfiken och följde med, berättar Simon. 

Från mötet med Peter Sunde 2008 till 2011 hängde Simon med de tre grundarna. Han lärde känna dem och dokumenterade många timmar av deras liv, arbete, tankar och kamp för ett öppet internet utan avlyssning, datalagring eller censur. 

– Jag har lärt mig enormt mycket under hela den här processen, om hur man kan använda sig av olika verktyg på nätet för att överleva som filmare. Det har också hänt väldigt mycket, jag menar när jag började filma hade jag varken hört talas om crowdfunding, Twitter eller Netflix.  

Simon, vars dokumentär dels kommit till liv tack vare "crowdfunding", donationer från personer som tror på ett projekt och tillsammans gör det ekonomiskt möjligt att genomföra, vet i dag hur han kan utvecklas, arbeta och tjäna pengar helt tack vare internet. Han tror lika lite på ett förbud av fildelning som han tror på ett förbud av mp3 spelare för att förhindra kopiering av köpt musik. Det han däremot tror på är internet och personer som jobbar hårt för att det ska utvecklas åt rätt håll - ett håll som gynnar så många som möjligt, inte bara några få. 

– Jag fascinerades av människorna bakom Pirate bay-historien och under resans gång har jag förstått att folk i hela världen är väldigt nyfikna på de här tre snubbarna, säger han.

Som en självklarhet kommer filmen gå att ladda ner, men man ska även kunna köpa den för att stötta kampen för ett öppet nät och nya projekt som gynnar internetanvändare. En gratisversion kommer även finnas på den officiella sajten för filmen.

Då återstår bara den stora frågan - från ett iskallt snöigt Stockholm till ett varmt Mui Ne:

När kan vi få se filmen?

– Det kommer info väldigt snart. Målet är att så många som möjligt tillsammans tittar på världspremiären. Mer än så kan jag inte avslöja i nuläget, svarar Simon som nu närmast kommer att resa land och rike runt på filmturné.

Ja, så är det när man jobbar med internet.

Trailern för The Pirate Bay - Away From Keyboard:


Simon Klose ber om pengar - Crowdfunding:

/
TPB
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!