Tisdag 20 Apr
Stockholm

Därför tog han fram vanligaste fångnamnen

1 av 4
Kent Ekeroth - en av de som hävdat att invandrare är i majoritet på svenska fängelser.
2 av 4
Kent Ekeroth - en av de som hävdat att invandrare är i majoritet på svenska fängelser. Foto: Fredrik PErsson/Scanpix
Leif GW Persson har tidigare hävdat att SD använder tjuvknep med statistiken.
3 av 4
Leif GW Persson har tidigare hävdat att SD använder tjuvknep med statistiken. Foto: Karin Grip / SCANPIX
Namnen när det bara gäller våldtäktsmål.
4 av 4
Namnen när det bara gäller våldtäktsmål. Foto: Faksimil Researchgruppen

UPPDATERAD. Martin Fredriksson hade tröttnat på uttalanden om att majoriteten på svenska fängelser är invandrare. Så han tog fram statistik över fångnamn. Resultatet har blivit en viral succé de senaste dagarna.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ett vanligt påstående

Att invandrare skulle vara överrepresenterade, eller till och med majoritet, på svenska fängelser har varit ett vanligt påstående. Så här skrev exempelvis sverigedemokraten Kent Ekeroth i en motion 2011:

"Skulle även utlänningar som erhållit svenskt medborgarskap räknas in skulle en majoritet av de intagna utgöras av utlänningar och invandrare".

Kriminologen och författaren Leif GW Persson har tidigare skrivit en krönika i Expressen om hur SD använder "tjuvknep" när det kommer till brottsstatistik.

Ingen statistik

Kriminalvården tillåts inte föra statistik över etniskt ursprung. Däremot var 28 procent av fångarna utländska medborgare enligt en översikt som gjordes under hösten 2011.

STOCKHOLM. Peter, Mikael, Lars. Johansson, Karlsson, Andersson. Det är de vanligaste för- och efternamnen enligt grafik som skickats runt flitigt på exempelvis Facebook de senaste dagarna.

Nyheter24 har pratat med mannen bakom statistiken - Martin Fredriksson. Han berättar att den stora anledningen bakom initiativet är att han tröttnat på felaktiga påståenden i debatter om kriminalitet.

– Jag stör mig rätt mycket på den här inställningen som sprids från höger att majoriteten av svenska fångar skulle vara invandrare. Det stämmer ju inte, det är tydligt. Om man ska dra några slutsatser så är det väl att de flesta är män, säger han till Nyheter24.

Spridningen tvingade fram flytt

Han har baserat resultatet på 53 464 strafftidsbeslut under perioden 3 mars 2009 - 14 januari 2013. Listan består av samtliga personer som dömts till fängelse under den tiden. Utöver det har han inte gjort så mycket med informationen - för- eller efternamn spelar exempelvis ingen roll.

Att presentera det som en karta med massa olika namn huller om buller var inte helt självklart, men i efterhand lyckat, menar han.

– Det är ett bra sätt att visualisera mycket information, säger Fredriksson.

De senaste dagarna har länken till undersökningen delats med enorm takt på Facebook. Det har kommit så mycket trafik att Fredriksson tvingats flytta sidan från sin egen hemsida till Researchgruppens, där han själv arbetar. Reaktionerna har varit starka men till stor del positiva. Och roliga.

– De roligaste reaktionerna är de som sagt: "Jag känner flera Johanssons och de är inga att vara rädda för", säger han.

"Inga Wachtmeisters"

Han tycker att namnkartan visar att det uppenbarligen inte är majoritet invandrare i svenska fängelser, utan också att man kan dra en annan slutsats.

– Om man ska prata om kultur och så vidare så kan man ju notera att det inte är några "Wachtmeister" eller "von Knorre" på listan. Kanske handlar kriminalitet mer om klass.

UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats la Fredriksson ut en ny liknande grafik. Den här gången handlade det enbart om domar där det antingen handlat om våldtäkt, hot om våldtäkt eller att förövaren tidigare varit dömd för våldtäkt. Enligt honom hörde någon av sig i samband med den första sidan och bad om den nya undersökningen.

Här visade det sig att Andreas, Daniel och Mikael var de vanligast förekommande namnen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela