Martina klarade sig utan allvarliga skador.
1 av 2
Martina klarade sig utan allvarliga skador.
Efter en lång tids väntan stannade en lastbilschaufför.
2 av 2
Efter en lång tids väntan stannade en lastbilschaufför. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Martina voltade med bilen – 50 bilar körde förbi utan att stanna

Martina Bergsten var på väg till ett kundmöte när bilen tappade fästet på motorvägen. I hög hastighet voltade hon ner i ett dike – men trots att fler än 50 bilar körde förbi stannade ingen för att hjälpa henne.


Ej straffbart

Den som bevittnar en trafikolycka har ingen juridisk skyldighet att stanna och hjälpa till. 

– Har man på eller annat sätt – med eller utan skuld, haft del i en trafikolycka måste man stanna. Har man inte det finns inga juridiska skyldigheter, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig på polisen Dalarna, till Dalarnas Tidningar.

Polisen manar i stället till moral, civilkurage och "någon slags medmänsklighet".

FALUN. Med bara några centimeter till godo lyckades Martina Bergsten väja undan från vajerräcket. Men bilen snurrade runt på det hala väglaget på motorvägen och voltade rakt ner i ett dike.

Med smärtor i rygg och axlar kravlade Martina ut ur den förstörda bilen. Hon blödde från handen och glassplitter samt saker från bilen låg utspridda på vägen. 

Fick hjälp av en lastbilschaufför

Trots det körde bilarna på som att ingenting hänt – bara fem meter från henne.

– På tio minuter måste det ha varit mer än 50 bilar som passerade mig. Någon bromsar in, kör sakta förbi och tittar ner mot mig, men åker sedan vidare, berättar hon för Dalarnas Tidning.

Efter en lång stund stannade en stor lastbil flera hundra meter framför henne. Med varningsblinkers på backade mannen åt Bergstens håll.

– Han, som hade en stor otymplig bil och förmodligen en tid att passa i tjänsten, var den enda som tog sig tid att hjälpa mig, säger hon.

Fick inga allvarliga skador

Lastbilschauffören lät Martina vänta i hans bil i väntan på hjälp. Hon kördes senare till sjukhus och bilen bärgades. I dag har hon i stort sett återhämtat sig från bilolyckan. Kvar finns en bula på huvudet och smärta i axlar och rygg.

– En av sakerna som gör riktigt ont är att ingen stannade. De kunde inte ens ta sig tid för att se om jag mådde bra, eller behövde hjälp, säger hon till Dalarnas Tidningar.

/
/
Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.