Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kvinnor, gå hem klockan 15.52!"

- 08/03/2013, 08:19 -
Kampanjen uppmanar alla kvinnor att gå hem från jobbet klockan 15.52.
1 av 2

Kampanjen uppmanar alla kvinnor att gå hem från jobbet klockan 15.52.

Över 4 000 kvinnor har meddelat sitt deltagande på Facebook.
2 av 2

Över 4 000 kvinnor har meddelat sitt deltagande på Facebook.

Tusentals kvinnor runt om i landet tänker fira Internationella kvinnodagen genom att gå hem en timme och åtta minuter tidigare från jobbet. Anledningen? Enligt en kampanj för att protestera mot att kvinnor har lägre löner än män.

På fredagen firas Internationella kvinnodagen för att uppmärksamma ojämställdhet världen över. I Sverige har över 4 000 kvinnor deklarerat att de tänker fira dagen genom att gå hem tidigare från jobbet.

Förklaringen är en kampanj vid namn "15.52" som menar att kvinnor har 14,1 procent lägre löner än män. Därför uppmanas kvinnor att gå hem 15.52 med budskapet "hög tid för lön hela dagen".

"Varje månad tjänar genomsnittskvinnan 4 400 kronor mindre än genomsnittsmannen", skrivs det på Facebook.

Kampanjen som anordnas av Kvinnolobbyn med flera fackliga förbund har dock kritiserats för sin statistik. 14,1 procents löneskillnad speglar en "värdediskriminering" mellan mans- och kvinnodominerade yrken. På Arbetsgivarverket kan man ta del av mer utförlig statistik.

Se ett klipp från kampanjen här: