Kampanjen uppmanar alla kvinnor att gå hem från jobbet klockan 15.52.
1 av 2
Kampanjen uppmanar alla kvinnor att gå hem från jobbet klockan 15.52.
Över 4 000 kvinnor har meddelat sitt deltagande på Facebook.
2 av 2
Över 4 000 kvinnor har meddelat sitt deltagande på Facebook.

"Kvinnor, gå hem klockan 15.52!"

Tusentals kvinnor runt om i landet tänker fira Internationella kvinnodagen genom att gå hem en timme och åtta minuter tidigare från jobbet. Anledningen? Enligt en kampanj för att protestera mot att kvinnor har lägre löner än män.


Kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas världen över och i många länder är det en nationell helgdag.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Här kan du se mer statistik om löneskillnader.

På fredagen firas Internationella kvinnodagen för att uppmärksamma ojämställdhet världen över. I Sverige har över 4 000 kvinnor deklarerat att de tänker fira dagen genom att gå hem tidigare från jobbet.

Förklaringen är en kampanj vid namn "15.52" som menar att kvinnor har 14,1 procent lägre löner än män. Därför uppmanas kvinnor att gå hem 15.52 med budskapet "hög tid för lön hela dagen".

"Varje månad tjänar genomsnittskvinnan 4 400 kronor mindre än genomsnittsmannen", skrivs det på Facebook.

Kampanjen som anordnas av Kvinnolobbyn med flera fackliga förbund har dock kritiserats för sin statistik. 14,1 procents löneskillnad speglar en "värdediskriminering" mellan mans- och kvinnodominerade yrken. På Arbetsgivarverket kan man ta del av mer utförlig statistik.

Se ett klipp från kampanjen här:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.