Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kolla in svensken som slog världsrekord i snabbskrivning på iPad

- 31/03/2013, 13:55 -
Skriver alfabetet snabbast på en läsplatta.
1 av 2

Skriver alfabetet snabbast på en läsplatta.

TV4

...men det tog ett par försök innan han fick till det.
2 av 2

...men det tog ett par försök innan han fick till det.

TV4

Per Sundqvist var tidigare rekordsnabb på datorns tangentbord. Nu har han, förhoppningsvis, även rekordet på iPad. Åtminstone rekordet i att skriva alfabetet snabbt.

LULEÅ. Tycker du att du skriver snabbt på ett tangentbord?

Då ska du se 32-årige Per Sundqvist från Luleå.

Redan för 12 år sedan var han snabbast i världen och kunde skriva det svenska alfabetet på 1,42 sekunder. På grund av en fingerskada har Per numera gått över till att vara snabb på surfplattor, till exempel en iPad.

Och i fredags, i TV4-programmet "Veckans svensk", slog Per det tidigare internationella rekordet på 3,14 sekunder. Det nya rekordet, i den relativt smala rekordgrenen, lyder nu 3,06 sekunder.

Bara en dags träning

För att rekordet ska vara giltigt måste man skriva alfabetets A till Z samt ha surfplattan i en hand och skriva med den andra. Härnäst ska Per skicka rekordet till Guiness och försöka få sitt rekord godkänt och officiellt.

Det var flickvännen Josefin Norberg som nominerade Per till "Veckans svensk".

– De ville att jag skulle skriva på tangentbord men det sade jag att jag inte kan. Jag har tappat hastigheten och har stelare fingrar. Sen föreslog de läsplatta. Jag har ingen så jag lånade syrrans och fick en dag på mig att träna. Efter 40 minuter hade jag slagit rekordet och mitt inofficiella ligger på 2,97 sekunder, säger han till NSD.

Se Pers rekord i klippet nedan.

Här slår han världsrekord i alfabetsskrivning