Kosttillskottet Craze innehöll ämnen som var mycket lika metamfetamin.
1 av 2
Kosttillskottet Craze innehöll ämnen som var mycket lika metamfetamin. - Foto: Faksimil SVT
Marcus Levin tvingades uppsöka sjukhus efter att ha använt Craze.
2 av 2
Marcus Levin tvingades uppsöka sjukhus efter att ha använt Craze. - Foto: Faksimil SVT

Drogämnen i kosttillskott är svåra att kontrollera

Kosttillskott som innehåller farliga ämnen är ingenting ovanligt. Ansvaret för kontrollerna av dessa ligger på kommunal nivå, vilket försvårar. – När en produkt försvinner ersätts den snabbt, säger livsmedelskontrollanten Henrik Stjernqvist


De senaste dagarna har bland annat SVT rapporterat om det farliga kosttillskottet "Craze" som innehåller ämnen som liknar metamfetamin. Men vem har egentligen ansvaret för att kontrollera innehållet i produkterna?

– Det ansvaret ligger på kommunerna, säger Lukas Linné på Livsmedelsverket till Nyheter24.

Men om det handlar om sidor på internet?

– Då ligger ansvaret på den kommun där hemsidan har sitt kontor.

Det operativa ansvaret för kontroll av kosttillskott ligger alltså på kommunerna, även om det övergripande ansvaret ligger på just Livsmedelsverket. Om de sedan misstänker att kosttillskottet ifråga innehåller läkemedelsklassade substanser förs ärendet över till Läkemedelsverket.

– Dessutom gör vi ibland kontroller projektmässigt, mer som en punktinsats. Men huvudansvaret för kosttillskott ligger hos Livsmedelsverket, sägerMårten Forrest på Läkemedelsverket till Nyheter24.

"Komplicerat område"


I fallet som bland annat Aftonbladet berättar om, har den 23-årige Marcus Levin köpt Craze från Gymgrossisten.com med kontor i Trollhättan.

– De kontrolleras kanske tre-fyra gånger om året, säger Henrik Stjernqvist som är livsmedelskontrollant i Trollhättans kommun.

Han berättar att flera produkter dragits tillbaka:

– Men det är ett problem med alla de här produkterna och dess innehåll. Jag är ingen kemist så det är svårt.

Du känner inte att ni kanske borde ha med er någon mer kunnig ut på inspektionerna?

– Det är ett svårt och komplicerat område. Men vi har instruktioner från Livsmedelsverket och listor från Läkemedelsverket. 

– Men sen är det så att när en produkt försvinner så ersätts den ofta av en annan.

Kände du till Craze?

– Nej, jag läste om det i tidningen nu på morgonen. Men det är glädjande att de själva tagit bort produkten.

Gymgrossisten.com skriver på sin hemsida:

"Blotta misstanken om att det kan finnas ohälsosamma ämnen i produkten räcker för att vi ska agera. Därför har vi redan nu valt att stoppa all försäljning och informera alla kunder som köpt tillskottet om att vi vill ha tillbaka den och att de får ersättning för sin produkt", skriver Therése Hillman, VD på Gymgrossisten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.