De som drabbats av vandalisering försöker städa upp i Husby. Till höger: gatstenar som kastats in i en lokal pizzeria.
1 av 8
De som drabbats av vandalisering försöker städa upp i Husby. Till höger: gatstenar som kastats in i en lokal pizzeria. - Foto: SCANPIX / Nyheter24
2 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
3 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
4 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
5 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
6 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
7 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
8 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

"Varför ge sig på oss om de är arga på polisen?"

Dagen efter oroligheterna i Husby försöker butiksägare städa upp sedan deras lokaler vandaliserats. – Om de är arga på polisen - varför ger de sig på oss? säger en av de drabbade till Nyheter24.


Polisen: "Kan bli förstärkt närvaro"

Tre poliser skadades efter stenkastningen och kraftig rökutveckling i ett garage ledde natten till måndagen till att 50 personer fick evakueras. På måndagskvällen kan polisen öka antalet konstaplar i området.

– Vi kommer att göra en bedömning under dagen med vilka åtgärder vi behöver vidta. Men det kan bli så att vi kommer ha förstärkt närvaro. Sedan ska vi försöka identifiera de personer som var inblandade och låg bakom upploppen. Jag antar att vi har filmat det hela, men det är inte säkert att det ger resultat, säger Lars Byström, presstalesman på Länskriminalpolisen, till Expressen.

Närpolisen Ressa Seydou menar att det finns en stor frustration framför allt efter skjutningen förra veckan. Men hon tycker inte att det ska drabba alla poliser.

– Många trycker mest på infon och att mannen blev skjuten. Men de vet inte orsaken till att han blev skjuten. Visst vi är tränade och vi ska kunna hantera vapen – men fortfarande – det är en enskild polis som uppfattat en våldsam situation och agerat därefter. Någon annan kan ha agerat annorlunda, eller gjort likadant. Det är i den situationen man får fatta sitt beslut, säger hon till Nyheter24.

Ingen har gripits i samband med nattens händelser.

STOCKHOLM. I Stockholmsförorten Husby vaknade invånarna upp till glassplitter och utbrända bilar.

Stämningen är relativt lugn, berättar Nyheter24:s reporter Erik Carlsson som är på plats. Flera butiker har fått sina rutor sönderslagna och ägarna håller på att städa upp så gott det går.

– Jag är inte arg, jag är ledsen. Om de är arga på polisen - varför ger de sig på oss? Titta bara, det här är Sverige. Inte Irak, Afghanistan eller Somalia, säger en av de drabbade till Nyheter24.

Butiksägaren tycker att polisen borde göra mer.

– Det är för fritt. Polisen gör inget. De tar dem - och släpper dem.

"De jagade oss som om vi var råttor"

Polisens dödsskjutning av en knivbeväpnad 69-årig man för en vecka sedan är det som lett till stora protester i Husby. Den drabbade handlaren förstår kritiken.

– De gjorde fel. Döda en man med sex skott? Kom igen.

Organisationen Megafonen, som arbetar för att engagera unga i förorten, kallade till presskonferens på måndagsförmiddagen för att bland annat kritisera polisen.

– Det började med att jag kände röklukt och som vilken nyfiken människa som helst gick jag ut för att se vad som hänt, berättade ögonvittnet Quena Soruco, aktiv i Megafonen, och fortsatte:

– Där möttes vi av polisen som dragit batonger. De attackerade en folkmassa med äldre och yngre människor. De sprang efter och jagade oss som om vi var råttor. Jag bevittnade hur mina mänskliga rättigheter togs ifrån mig. Vem ringer man när polisen attackerar en?

"Polisen måste sluta behandla folk i förorten som djur"

Rami Al Khamisi, som arbetar med ungdomar för Megafonens räkning, menar att de brända bilarna och vandaliseringen är en form av protest mot fallet med 69-åringen som sköts ihjäl av polisen.

– Det är en konflikt mellan Husbys medborgare och polisen och det finns personer som anser att det här är enda sättet att uttrycka sig när andra, demokratiska vägar är stängda, sa Al Khamisi på presskonferensen.

När vanliga invånare begav sig ut för att se vad som hänt möttes de också av kravallutrustad polis.

– Polisen måste sluta behandla folk i förorten som djur. Det är vi som får möta deras skottsalvor, batongslag och hundar, säger Al Khamisi.

/
Relaterat
Efter Husby-upploppen: Nu anmäls polisen – av polisen
Flera personer har uppgett att polisen kallat dem för "negrer" under söndagens upplopp i Husby. Nu har polisen anmält sin egen polisinsats.
– Det är för att Riksenheten för polismål ska avgöra om vi gjort något fel, säger polisens presstalesperson Lars Byström.
Muhammed, 27, om upploppen i Husby: "Det här är bara början"
Om nattens händelser var allvarliga så kommer det bli mycket värre. Det menar Muhammed Hakim, 27, en av de som själv var där när polisen sköt ihjäl en 69-årig man förra veckan.
Upplopp i förort: "Läget är inte under kontroll"
UPPDATERAD. Stockholmsförorten Husby drabbades av ett våldsamt upplopp under sena söndagskvällen. Bilar sattes i brand och det rapporteras om stenkastning mot poliser. Men ögonvittnen på plats berättar även om övervåld från polisens sida.
Nya upplopp skakar Husby: "Mycket ungdomar ute"
UPPDATERAT. Det rapporteras om nya bilbränder och stenkastning i Husby i norra Stockholm natten mot tisdag. Oroligheterna ska dessutom ha spridits till närliggande områden.
Senaste nytt

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

Askersund: Polisen rapporterar om brand

"Det har brunnit i en bostad i Åsbro", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

1 timme sedan
En kvinna i Göteborg vaknade under natten av att en man låste upp hennes ytterdörr.

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

1 timme sedan
Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

1 timme sedan
Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

1 timme sedan
Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.