Onsdag 12 Maj
Stockholm

Nya upplopp skakar Husby: "Mycket ungdomar ute"

Det brinner i Husby igen.
1 av 8
Det brinner i Husby igen. Foto: Instagram
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

UPPDATERAT. Det rapporteras om nya bilbränder och stenkastning i Husby i norra Stockholm natten mot tisdag. Oroligheterna ska dessutom ha spridits till närliggande områden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HUSBY, STOCKHOLM. Brandkåren har under sena måndagskvällen släckt tre bilar som har brunnit i Husby. Enligt polisens presstalesperson, Diana Sundin, så är det många ungdomar i omlopp.

Efter söndagens oroligheter har polisen stärkt upp sitt manskap.

– Vi har extra förstärkning i kväll och det är så när det uppstår extra besvärliga situationer som det blir en länsgemensam händelse, vilket innebär att vi kan begära hjälp från länet, sa polisens presstalesperson, Diana Sundin, till Nyheter24 tidigare under kvällen.

När klockan närmade sig midnatt hade oroligheterna eskalerat ytterligare.

Hur är situationen i Husby nu?

– Den är rörig. Det är en ny bilbrand på Oslogatan, brandkår och polis är på väg fram, säger Sundin till Nyheter24.

Enligt polisens uppgifter har det pågått stenkastning sedan 21-tiden.

– Det är stor rörelse med ungdomsgäng, vi har haft fyra våldsamma upplopp sen 21:10 med stenkastning. Polisen samarbetar självklart med de goda krafterna i Husby men vi kan inte riskera att civila skadas.

Under kvällen florerade rykten om att polisbilar har satts i brand – uppgifter som polisen dementerar.

– Det stämmer inte alls. Det är tre civila bilar som brunnit tidigare och en fjärde som brinner nu. En polisbil fick rutorna krossade men det var innan klockan 18.

Spred sig till andra stadsdelar

Nyheter24 var åter i kontakt med polisens presstalesperson Diana Sundin strax innan tolvslaget och hon berättar att situationen i Husby fortfarande är mycket rörig.

– Det handlar om mellan 50 och 100 ungdomar som rör sig i Husby och bland dessa finns även kriminella som passar på att utnyttja situationen.

Under den fortsatta natten ska det även ha brunnit i de närliggande stadsdelarna Kista, Tensta och Rinkeby, och där ska ett stort gäng ungdomar ha kastat sten på tunnelbanetåg. Man ska även ha attackerat brandkårspersonal.

Till SVT säger Diana Sundin att barn har deltagit i oroligheterna.

– En del är 12, 13 år, en del är ungdomar och i kväll har vi sett en hel del vuxna kriminella bland dem, säger Sundin till SVT.

SVT skriver vidare att flera personer greps misstänkta för våldsamt upplopp.

Började under söndagen

Upploppet i Husby under söndagen ledde till evakueringar, skadade poliser och rapporter om övervåld mot boende i området.. 

När Nyheter24 befann sig i Husby under måndagsförmiddagen berättade vittnen att det kan komma att förvärras.

– Det här är bara början. Det kommer att hända mycket mer. Om svenska folket tyckte att det här var stort så kommer det bli mycket värre. Tills vi kommer i bukt med poliserna som ska bete sig som cowboys, sa Muhammed Hakim, 27, då.

Flera butiker fick sina rutor sönderslagna och under måndagen var ägare och anställda i full färd med att städa upp så gott det går.

– Jag är inte arg, jag är ledsen. Om de är arga på polisen - varför ger de sig på oss? Titta bara, det här är Sverige. Inte Irak, Afghanistan eller Somalia, sa en av de drabbade till Nyheter24 under måndagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela