Svenske Tomas donerar bajs – för att rädda liv: "Inget man skyltar med"
En grupp människor fungerar som bajsdonatorer åt patienter som har problem med ändtarmen. De blir uppringda och levererar bajset dagen efter – men får ingen som helst ersättning för besväret.
– Det är egentligen inte konstigare än att ge blod, säger bajsdonatorn Tomas, till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Clostridium difficile är en allvarlig tarminfektion som blivit ett växande problem för sjukvården. Sjukdomen är mycket plågsam och kan leda till döden. Den drabbar främst äldre som genomgår en antibiotikabhehandling vilken tar död på de snälla och viktiga bakterierna i tarmsystemet.
Metoden fecesimplantation går ut på att tillföra bajs som innehåller tarmens naturliga bakterieflora.
JÖNKÖPING. Länssjukhuset i Ryhov har kört igång ett projekt som kan te sig udda för många. Sedan en månad tillbaka donerar människor bajs som sedan används till att hjälpa patienter med ändtarmsbesvär.
Det må låta bisarrt men faktum är att metoden är en viktig del av behandlingen av patienterna.
Behandlingen är effektiv och går ut på att patienten får friskt bajs insprutat i ändtarmen. Det friska bajset innehåller goda bakterier som balanserar ut de dåliga bakterierna och på så vis lindras patientens besvär.
Blir uppringda vid behov
Tidigare har anhöriga kunnat ställa upp men det är inte alltid säkert att de kan. Därför har man i stället bildat en donatorgrupp bestående av människor som donerar bajs frivilligt.
– Vi ringer våra donatorer när det behövs, de bajsar i burk som de levererar till sjukhuset dagen efter. Där tas det om hand av labbet som gör en blandning till patienten, säger Maria Berg, sjuksköterska på infektionsavdelningen, till Nyheter24.
Än så länge består gruppen av fem friska donatorer som blir uppringda när det behövs. Det utgår inte någon ersättning och alla fem ställer upp för den goda sakens skull.
Hur hittade ni era donatorer?
– Ja, det är lite roligt. En kväll bjöd jag hem några kompisar på middag och några nämnde att de var blodgivare. Jag började därför prata om vårt projekt och frågade lite försiktigt om någon skulle kunna tänka sig att donera… bajs. Många skrattade och var nyfikna. Det är något intressant med bajs – och det var ju kvällens samtalsämne skulle jag nog säga, säger Berg.
En av de som var med på middagen är Tomas. Han har nu genomgått alla tester och ska lämna sin första donation nästa vecka.
– Det svåraste är väl att få ner det i koppen. Vi har fått instruktioner om att undvika olika svampar och fiberrik mat som sparris och majs. Det är tydligen så fiberrikt att det följer med hela vägen ut vilket gör att det kan bli stopp i slangen när bajset ska överföras, säger Tomas till Nyheter24.
Vad är dina känslor inför att bli bajsdonator?
– Det är klart att det kändes konstigt i början och många skrattade. Men det är inte så komplicerat – de flesta gör det ju varje dag. Att donera bajs är egentligen inte konstigare än att ge blod. De här patienterna kan faktiskt dö och det här är den snabbaste och bästa hjälpen, säger han.
Än så länge finns det inte några planer på att hitta flera donatorer men när det väl krisar tror inte Maria Berg att det kommer att vara något problem.
– Det har spritt sig och flera talar positivt om projektet, så det kommer inte vara svårt att hitta någon frivillig, säger Maria.
Måste gå på toa varje dag
Kravet för att donera bajs är att man är under 65 år och har normal avföring. Bajset genomgår ett test för att upptäcka om det innehåller några farliga bakterier eller inte.
Ett annat krav är att man går på toa regelbundet.
– Det är viktigt att de bajsar dagligen eftersom de måste kunna gå på toa när det behövs och leverera bajset dagen efter.
För närvarande får donatorerna ingen ersättning för sitt arbete. Frågan ska dock diskuteras i höst – och Tomas och de andra donatorerna har ställt ett krav.
– Vi har sagt att vi i alla fall vill ha någon t-shirt. Men å andra sidan kanske det här inte är något man vill skylta med, skrattar han.