Stoppas av Payson
1 av 3
Stoppas av Payson - Foto: SCANPIX / Privat
Tobias Lundqvist är butikens ägare.
2 av 3
Tobias Lundqvist är butikens ägare. - Foto: Privat
Sexleksaker är okej - men inte bondageprodukter.
3 av 3
Sexleksaker är okej - men inte bondageprodukter. - Foto: SCANPIX/SWEDEN

Kortföretagen försöker stoppa honom – från att sälja sexleksaker

Oliver & Eva säljer bland annat sexleksaker. Något som gjorde att ett stort kortbetalningsföretag drog in möjligheterna att betala med kort.


Diskrimineringsombudsmannen

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter.

Det gör myndigheten främst genom att se till att diskrimineringslagen följs.

Målet för arbetet är ett samhälle där människors lika rättigheter och möjligheter respekteras – oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

HALMSTAD. Sexshopen Oliver & Eva profilerar sig som ett företag som arbetar mot en "öppnare och mer jämställd värld". Men nu försöker kortbetalningsföretaget Payson hindra företaget genom att ha stoppat möjligheten för deras kunder att betala med kort.

– Ja, och de gjorde det med bara en arbetsdags varsel, säger butikens ägare Tobias Lundqvist till Nyheter24.

"Väldigt kritiska"

En privatperson har också anmält Payson till diskrimineringsombudsmannen och även från andra håll är man tveksamma till Paysons agerande

– Det är vi förstås väldigt kritiska till, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, till Nyheter24 och fortsätter:

– Om folk vill använda sig av sexleksaker, vad är problemet?

Sexleksaker okej - men inte bondageprodukter

Nu är kortförsäljningen igång igen, efter att Oliver & Eva lyckats få en dansk bank att stå för betalningarna. Men att hitta en ny betalväxel var inte enkel, Tobias berättar att de först försökte med ett stort antal svenska betalväxlar men att dessa inte vågar ta uppdraget av rädsla för påtryckningar från större aktörer.

– När vi pratade med Klarna till exempel sa de att det var okej att sälja sexleksaker, men inte att sälja bondageprodukter, säger Tobias.

Kristina Ljungros har inte hört talas om några liknande svenska fall men passar ändå på att skicka vidare en varning:

– Ur ett större perspektiv så är det alltid farligt att börja censurera saker.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.