Onsdag 29 Jun
Stockholm

Polisen knäckte Roberts nacke – behåller jobbet

Robert är mycket kritisk till beslutet.
Robert är mycket kritisk till beslutet. Foto:

Robert Lönnelid, 45, bröt två halskotor när han blev omhändertagen av polis efter en utekväll i Sundsvall. Nu står det klart att polismannen får behålla jobbet – även om hans döms för brottet.

– Det är alldeles åt helsike, säger Lönnelid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Hörde hur något krossades"

Efter att ha tillbringat natten i arresten fördes Robert till sjukhus. Där väntade en riskfylld operation som kunde göra honom förlamad. För Sundsvalls Tidning har han tidigare berättat om hur nacken knäcktes.

– När jag sedan satt med handfängsel i polisbilen kom en polisman som tryckte ner mitt huvud mellan knäna och det var då jag hörde hur något krossades. Jag sa till dem att jag inte kunde andas och att något gått av. Men polisen sa bara att jag var ett jävla svin, säger Robert Lönnelid.

SUNDSVALL. Efter en sen krogrunda den 19 oktober var Robert Lönnelid, 45, på väg hem till sin bostad i Sundsvall. När polisen tog tag i honom var han både berusad och störig.

Men det som skulle bli ett vanligt omhändertagande slutade med två halskotsbrott och stor smärta. Polisen hävdar att Robert gjorde våldsamt motstånd. Robert menar att han var medgörlig men störig.

Polisen får behålla sitt jobb

Enligt åklagaren bröt Robert nacken när han satt handfängslad i polisbilen. Polismannen ska ha tryckt så hårt att två halskotor bröts. Trots svåra smärtor tvingades han dessutom tillbringa natten i arresten utan att få vård.

Polismannen har, liksom Robert, åtalats för vållande till kroppsskada. Nu står det klart att polisen inte kommer att få lämna sitt arbete – oavsett om han döms för brottet eller inte. 

"Enligt nämndens bedömning är den gärning som enligt åtalet läggs X till last inte så allvarlig att han kommer att skiljas från sin anställning i händelse av en fällande dom", skriver polisens personalansvarsnämnd i ett utlåtande.

"De ska inte bryta våra nackar"

Lönnelid är mycket kritisk när han nås av beskedet.

– Det är alldeles åt helsike. Jag var stor i truten på fyllan, det har jag aldrig stuckit under stolen med. Men det jag blev utsatt för är ett hysteriskt övervåld, säger han till Nyheter24, och fortsätter:

– Jag är uppgiven, skrämd och rädd. När en så viktig myndighet som polisen inte har bättre koll på sina medarbetare då är något fel. Polisen är ett av de viktigaste jobben och dem vi ska ha förtroende för – de ska inte bryta våra nackar.

Han är besviken över polisens agerande under hela rättsprocessen. 

– De har inte kunnat erkänna att den här polisen begått ett misstag. Alla människor kan göra misstag men tydligen inte polisen. Det är inte konstigt att allmänheten tappar förtroendet för dem. 

Hur mår du i dag?

– Det är upp och ner. Nu i dagarna har jag börjat gå på starkare mediciner. Det gör ont och jag kommer förmodligen att få ha det så här resten av mitt liv. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.