Viktor Adolfsson.
1 av 7
Viktor Adolfsson.
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen.
2 av 7
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör.
3 av 7
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör. - Foto: Faksimil SVT Play
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning.
4 av 7
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning. - Foto: Faksimil SVT
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.
5 av 7
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.
6 av 7
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg. - Foto: Brynje Lindström
Studentfirande på skolan 1999.
7 av 7
Studentfirande på skolan 1999. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

"Stäng Sigtuna och Grenna när ni ändå håller på"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om beslutet att stänga Lundsberg. Och om de två riksinternat som fortfarande finns kvar.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på Twitter: @viktorado.

Lundsbergs skola stängs i sex månader och kommer förmodligen inte klara kraven för att få finnas kvar efter det. Förutom att det givetvis drabbar flera unga individer som nu fått sitt läsår (eller mer) fullkomligt raserat måste det ändå ses som ett steg på vägen.

Skolans kultur har sedan länge varit ohållbar, det är på tiden att myndigheterna inser allvaret. Det räcker att ta en titt bakåt i historien för att se varför det här beslutet skulle ha kommit tidigare.

Nu är det hög tid att skrota riksinternaten som fenomen. På Sigtuna Humanistiska Läroverk och Grennaskolan frodas liknande kulturer. Sigtuna och Grenna polisanmäldes för exakt samma skattefiffel som Lundsberg.

Hösten 2011 polisanmäldes tre elever på Grennaskolan för våld och kränkningar mot yngre elever. Skolledningen skyllde på boken "Ondskan" och en snedvriden bild av internaten. Alla förklaringar var bortförklaringar.

Hösten 2012 anmäldes samma typ av händelse på Sigtuna.

– Det förekommer i alla skolor, sa skolchefen Kent Edberg till Svenska Dagbladet efteråt.

Det gör det absolut, Kent. Men du är förmodligen den enda skolchefen som kommer med det svaret när elever misshandlats och kränkts.

Uppenbarligen finns det fortfarande en för utbredd kultur bland elever och vissa anställda att riksinternaten ska vara som de alltid varit. Nya elever lär också ha inspirerats av de gamla – och av bilden av deras nya skola. Jag kan tänka mig att filmatiseringen av "Ondskan" haft en negativ effekt snarare än en positiv – även om historien är bra och viktig.

Men det är egentligen inte mobbning och kränkningar som är orsaken till att jag vill stänga de andra riksinternaten. I så fall skulle man nog behöva stänga varenda skola i Sverige.

Förutom kränkningarna och våldet finns nämligen något mer grundläggande som är fel med riksinternaten. Det handlar om skolor där föräldrarna betalar hundratusentals kronor per år för att just deras barn ska få gå där. 

Det handlar inte om elitskolor där "eliten" är de som är duktigare, mer bildade och mer ambitiösa. Det handlar främst om skolor där den ekonomiska eliten sätter sina barn. Om inget oväntat händer är det sedan samma personer som växer upp och blir företagschefer, politiker och diplomater. De som ska styra landet.

Problem med mobbning och kränkningar (eller "pojkstreck", som det heter på lundsbergska) finns på varje skola och varje arbetsplats. Det är ett stort problem i samhället. Men att göda en kultur där man ser mobbning, kränkningar och misshandel som en naturlig del av vardagen och livet – som en tradition – är direkt skadligt.

Lägg ner Grenna och Sigtuna när ni ändå håller på.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!