Gottfrid: "Har ingen koppling till Danmark" - läs TPB-grundarens öppna brev

- 05/10/2013, 13:08
Svartholm Varg skriver öppet.
1 av 4

Svartholm Varg skriver öppet.

SCANPIX SWEDEN

Kristina Svartholm har försökt få danska myndigheter att släppa kravet om utlämning efter hovrättsdomen.
2 av 4

Kristina Svartholm har försökt få danska myndigheter att släppa kravet om utlämning efter hovrättsdomen.

Montage / SCANPIX

Gottfrid Svartholm Warg fick sänkt straff av hovrätten.
3 av 4

Gottfrid Svartholm Warg fick sänkt straff av hovrätten.

Simon Klose

Han dömdes från början för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att ha hackat Nordeas system.
4 av 4

Han dömdes från början för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri efter att ha hackat Nordeas system.

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Varg riskerar att lämnas ut till Danmark – läs han öppna brev om det hela.

STOCKHOLM. Hovrätten friade nyligen Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata, från ett intrång som han tidigare dömts för. Han befanns dock fortfarande vara skyldig till intrånget mot Skatteverkets leverantör Logica, och hans straff sänktes till ett år i fängelse.

"Visar att datorn kan ha varit fjärrstyrd"

Svartholm Varg misstänks även för ett dataintrång i Danmark, och nu hoppas han och hans mamma Kristina Svartholm att det friande beslutet i Hovrätten ska innebära att han inte lämnas ut.

– Hovrättsdomen visar att datorn kan ha varit fjärrstyrd, sa hon till Nyheter24 i veckan.

Skriver öppet

Men från den danska sidan har man hela tiden sagt att Svartholm Varg ska lämnas ut till landet, och att det kommer att ske i slutet av oktober.

Något som Svartholm Varg nu protesterar mot ytterligare i öppet brev, riktat till Danmarks justitieminister Morten Bödskov och landets inrikesminister Margarethe Vestager.

Läs hela hans brev nedan:

Bäste Morten Bödskov/Margarethe Vestager,

Jag är uppriktigt ledsen över att min dator har använts på ett sätt som vållat skada i Danmark. Detta har naturligtvis inte varit avsikten med den. Den var uppställd som en "labbdator"/server, tillgänglig för andra personer, både fysiskt och via Internet. 

Detta har konstaterats av Svea Hovrätt i den dom som avgavs den 25 september. Hovrätten konstaterar också att datorns brandvägg varit konfigurerad på ett sådant sätt att datorns integritet inte längre kunde garanteras och fjärrstyrning av datorn kunnat ske på ett stort antal sätt. Härigenom kan jag inte heller hållas ansvarig för det som återfinns/återfunnits på datorn.

Jag vill betona att jag inte har någon som helst koppling till Danmark. Tidigare har dansk polis i förhör med mig hävdat att det danska CSC-hacket liknar det Nordeaintrång som jag tidigare åtalats för. I och med Svea Hovrätts dom är jag helt friad från misstankarna om Nordeaintrånget.

Jag vill till sist framhålla min uppfattning att det måste vara ett stort slöseri med resurser - både monetära och mänskliga - att fortsatt driva saken mot mig i Danmark efter det att Svea Hovrätt sagt sitt. Det förefaller som om dansk polis och danskt åklagarväsende inte litar på svensk domstol. Jag vore tacksam om Ministern kunde påtala detta för de berörda och vill återigen beklaga att min dator missbrukats på detta sätt.

Med vänlig hälsning Gottfrid Svartholm Warg