Onsdag 26 Jan
Stockholm

YB Södermalm är med i polisens hemliga Facebookgrupp

Viktor Adolphson är yttre befäl vid Södermalmspolisen.
1 av 5
Viktor Adolphson är yttre befäl vid Södermalmspolisen. Foto:
Expressens artikel.
2 av 5
Expressens artikel. Foto: Faksimil Expressen
Elisabet Höglund kritiserade polisen vid dödsskjutningen i Varberg.
3 av 5
Elisabet Höglund kritiserade polisen vid dödsskjutningen i Varberg. Foto: Faksimil Expressen
Leif GW Persson kritiseras också i gruppen.
4 av 5
Leif GW Persson kritiseras också i gruppen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det gör även Nyheter24:s Quetzala Blanco.
5 av 5
Det gör även Nyheter24:s Quetzala Blanco. Foto: Mikael Dahl

Över 5 000 poliser har haft en hemlig Facebookgrupp där några av medlemmarna hånat kändisar och chefer. Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, är en av medlemmarna. Nu berättar han om gruppens syfte, varför han inte vill att den stängs och varför han inte agerat mot de hånfulla kommentarerna.

– Jag ska villigt erkänna att jag inte tagit mitt ansvar, säger Adolphson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skrev om gruppen i somras

Redan i somras skrev polisen Martin 
Marmgren om UMF-gruppen på Facebook. 

"Så fort någon kollega kritiseras så dyker det i princip alltid upp en tråd på Facebookforumet ”UMF Sverige” till dennes försvar. Så länge man uttalar stöd och förståelse kan det vara en fin hjälp i en svår tid. Men då man hamnar i att smäda dem som är kritiska, att uttala sig nedsättande om deras utseende, göra anspelningar på sexualitet, med mera, då har det spårat ur totalt. Viss raljerande skämtsamhet är absolut naturlig och förekommer på alla arbetsplatser, men det här är inte ett fikarum, utan ett internetforum med över 5500 medlemmar".

Här kan du läsa hela inlägget.

På torsdagen avslöjade Expressen att drygt 5 000 poliser är med i en hemlig Facebookgrupp vid namn UMF (underbetalda, missnöjda och förbannade).

I gruppen hånas krönikörer, kändisar och polischefer som vissa av medlemmarna anser har gjort något fel mot polisen. Teveprofilen Elisabet Höglund hånas bland annat för sitt utseende och kallas "häxa" som "inte behöver ringa 112". Även Nyheter24:s nöjesredaktör och krönikör Quetzala Blanco har hängts ut med hånfulla kommentarer.

Menar att den stora massan skött sig

En av dem som varit med i gruppen sedan den startades är Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen och en av personerna bakom det välkända Twitterkontot @YB_Sodermalm. Enligt Adolphson har syftet med gruppen varit att det skulle vara ett slags slutet forum för diskussioner om fackliga saker som försäkringar och föräldraledighet. Men även om polisers vardag i stort, om egna upplevelser och erfarenheter. 

– Folk har diskuterat arbetsrättsliga frågor, utbytt erfarenheter och lämnat tips och råd om allt från utrustning till lagstöd. Det har varit väldigt bra och jag har själv haft ett stort utbyte av gruppen. Det är bara så synd att vissa inte kan avhålla sig från att skriva skit, säger Adolphson, och fortsätter:

– Nu blir den stämplad som en idiotgrupp med massa rötägg när faktum är att den stora massan är förståndiga människor som kan uttrycka sig på ett konstruktivt sätt.

"Det är förkastligt"

Adolphson menar att gruppens största problem har varit avsaknaden av moderatorer och att det stundtals har lett till ett hårt debattklimat och en raljant ton. 

– Det är inte så att meningsmotståndare har idiotförklarats, men folk har ibland varit onödigt hårda i tonen, säger han.

I gruppen får både rikspolischefen Bengt Svensson och den före detta länspolismästaren Carin Götblad hård kritik. "Pajasbengt har gjort det igen", skriver en person. "Götblad måste väl kunna anses som polisens motsvarighet till Linda Rosing", skriver en annan.

Men det är inte kritiken mot cheferna som är allvarligast, menar Adolphson.

– Det är inget unikt för polisen att en organisations högsta chef får ta mycket grundad och ogrundad kritik. Det ser jag inte som jätteallvarligt. Däremot har det spårat ur fullständigt när man ger sig på könet och hånar andra profiler. Det är förkastligt. 

Hur många av gruppens 5 000 medlemmar uppskattar du har skrivit de här hånfulla inläggen?

– Jag skulle säga att det är en handfull personer som har skrivit i de två trådar som spårat ur mest, de om Höglund och hon på Nyheter24 (Quetzala Blanco). Det har varit grova kränkningar och oförskämda påhopp. 

Du har själv varit med i gruppen länge, vad har du gjort för att stoppa det här?

– Jag ska villigt erkänna att jag inte tagit mitt ansvar i den gruppen. Jag har varit ganska vilande och inte försökt styra upp det. Man kan tycka att jag kunde ha gjort det bättre. Men min uppfattning är att det varken hade gjort till eller från, det har inte saknats förnuftiga röster som försökt stoppa de här kommentarerna.

Nyligen startade polisens bedrägericenter en hemlig Facebookgrupp. Nu avslöjas det att ni haft en. Tycker du att det är lämpligt att polisen använder sig av Facebook på det här sättet?

– Jag tycker att vi ska kunna ha interna forum. Poliser måste också få kunna diskutera saker i fred. Sedan om det är lämpligt eller inte...man måste ha i beaktande att det är ett företag som äger det. Men det är ju likadant med Södermalmspolisens Facebooksida. Vi har inte avhandlat hemliga saker i den här gruppen direkt. 

Till sist, vad händer med gruppen nu?

– Jag hoppas inte att den stängs. Den gör mycket bra, men jag hoppas att man kan införa moderatorer och ta ett större ansvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela