Mannen filmade när han bet av huvudet.
1 av 3
Mannen filmade när han bet av huvudet. - Foto: Polisen/TT
Han friades av tingsrätten men dömdes senare av Svea hovrätt för djurplågeri.
2 av 3
Han friades av tingsrätten men dömdes senare av Svea hovrätt för djurplågeri. - Foto: TT
Mannen har förklarat att det var en "dum grej" och att han var berusad vid tillfället.
3 av 3
Mannen har förklarat att det var en "dum grej" och att han var berusad vid tillfället. - Foto: Polisen

26-åring bet huvudet av mus – får djurförbud

Den 26-årige mannen filmade när han bet huvudet av en mus på Gotland. Nu förbjuder Länsstyrelsen mannen att äga djur.


Djurförbud

Ett djurförbud innebär inte att en person blir förbjuden att umgås med folk som har djur. Man får vara i närheten av djur och till exempel klappa dem. Det man inte får göra är detta:

- Utfodra eller vattna djur

- Rasta djur

- Vårda eller sköta djur

- Arbeta med eller träna djur

- Transportera djur

- Äga djur

- Ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur 

GOTLAND. Det var i januari 2010 som den 26-årige mannen filmade när han dödade en mus genom att bita av den huvudet. 

I det cirka 40 sekunder långa videoklippet syns hur mannen håller en levande mus i svansen. Därefter för han den till munnen, pressar in musens huvud mellan kindtänderna och drar musens kropp bakåt med kraft. Musens huvud slits av varefter mannen spottar ut det i handen. Blodet droppar och 26-åringen tar sedan det huvudlösa djuret och för det in i munnen. 

Musen kände smärta

Filmklippet fick stor uppmärksamhet och ledde till åtal för djurplågeri. I tingsrätten friades mannen eftersom rätten inte ansåg att det var bevisat att musen orsakats stort lidande. Men domen överklagades och Svea hovrätt fann senare 26-åringen skyldig för brottet. Enligt en expert hann djuret uppleva både rädsla och stor smärta – och 26-åringen dömdes därför till dagsböter. 

Får inte skaffa djur

Nu har Länsstyrelsen belagt mannen med djurförbud. I beslutet står det att 26-åringen, som förklarat att händelsen var en "dum grej" och att han var berusad vid tillfället, inte är lämplig att ta hand om djur. 

Länsstyrelsen skriver att han inom fyra veckor måste göra sig av med alla djur han äger och att han på obestämd tid är förbjuden att skaffa djur. Myndigheten menar att musdådet visar att mannen har en bristande empatisk förmåga. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.